Het is niet altijd even duidelijk waarom vogels nou zo graag badderen, maar dat ze het allemaal doen en het ook vaak doen is een feit.
We mogen dan ook echt wel concluderen dat vogels het heerlijk vinden om zich te wassen. In dit artikel vertellen we je meer over:
- Hoe vogels baden
- Waarom vogels baden
- De verschillende manieren waarop ze dit doen
- Het baden door buitenvogels
- Het baden door binnenvogels
Hoe baden vogels?
Vogels vinden het heerlijk om te baden. Of ze nou bij jou thuis in de vogelkooi, buiten in de volière, of in de vrije natuur leven, ze vinden het allemaal erg prettig. Je hebt het vast wel eens gezien. Vogels kunnen:
- Zwemmend baden;
- Staand baden;
- Duikend baden;
- Of zelfs 'douchen' in de regen.
Het begint meestal met wat nippen en drinken van het water. Zodra de kust veilig is gaat dit over in het baden waarbij razendsnelle bewegingen met een opvallend ritselend geluid gemaakt worden. Vervolgens gaat de vogel over in het poetsen van de veren waar de nodige precisie bij komt kijken en af en toe worden de veren nog even goed uitgeschud.
Waarom badderen vogels?
Het is voor vogels erg belangrijk om het verenpak in een goede conditie te houden. De veren van een vogel bieden bescherming voor het vaak toch wat kwetsbare lijfje. Vogels worden er ook erg rustig van wanneer ze de nodige tijd en aandacht aan de verzorging van de veren kunnen besteden. Ze vinden het daarbij erg fijn wanneer ze af en toe kunnen badderen en je doet ze echt een groot plezier met de aanwezigheid van een vogelbadje. Dit wordt overigens ook erg op prijs gesteld tijdens de warme zomerdagen. Naast dat de vogel dan extra vers en fris drinkwater tot de beschikking moet hebben kan de vogel het badhuisje ook gebruiken om de nodige verkoeling op te zoeken.
De verschillende manieren waarop vogels baden
Vogels kunnen op verschillende manieren een bad nemen. De meest bekende vorm van badderen is in water, maar wist je dat vogels ook een bad in zand kunnen nemen?
- Waterbad; De veren van een vogels worden door een waterbad lekker donzig en luchtig wat voor een goede isolatie zorgt. Gedurende een ruiperiode helpt het badderen om goed door de rui te komen. Een bad is dus zeker niet alleen voor het plezier maar ook echt van belang voor alle binnen- en buitenvogels.
- Stofbad; Huismussen nemen bijvoorbeeld graag een stofbad waarbij ze zich in het stof draaien en de fijne deeltjes over de vleugels en het lichaam gooien. Deze stofdeeltjes worden goed in het verenkleed gewreven en daarna weer flink uitgeschud. Hiermee wordt overmatige stuitklierolie van de veren verwijderd zodat deze niet te vet zullen worden.
- Zandbad; Zandbaden helpen erg goed tegen schadelijke parasieten zoals luizen en mijten. Wanneer je vogel last van parasieten heeft kan dit erg vervelende klachten zoals jeuk en een slechte conditie van de veren veroorzaken. Uitwendige parasieten kunnen ook vervelende ziektes overbrengen dus het is belangrijk dat de vogel zich hier zelf zo goed mogelijk tegen kan weren. Het schuren van het zand zorgt ervoor dat de parasieten gedood worden en uit de veren geschud kunnen worden.
- Zonnebad; Veel vogels vinden het heerlijk om zo nu en dan een zonnebad te nemen. Hierbij spreiden ze de vleugels volledig en gaan ze richting de zon staan. Dit zie je een vogel ook vaak nog na het nemen van een waterbad doen zodat de veren weer goed kunnen drogen en het lijfje wat kan opwarmen. Een ander bijkomend voordeel voor de vogel is dat aanwezige parasieten niet goed tegen deze hitte van de zon kunnen en weg zullen gaan.
Baden en buitenvogels
Buitenvogels hebben verschillende mogelijkheden om in de natuur te kunnen baden. Denk hierbij aan regenbuien of nabijgelegen riviertjes of regenplassen. Tijdens de droogte in de zomer of bevriezing van het water in de winter is het goed om extra mogelijkheden aan te bieden. Er zijn verschillende leuke vogelbaden te verkrijgen welke je in de tuin of op het balkon kunt plaatsen. De baden of schalen zijn ook goed in een buitenvolière te plaatsen. Veel vogels vinden het prettig als er zowel een waterbad als een zandbad geplaatst wordt. Indien mogelijk dan kun je hier ook een zonneplek bij creëren. Zorg er wel voor dat de vogels altijd de schaduw weer kunnen opzoeken.
Lees ook: Verzorging van tuinvogels in de zomer
Baden en binnenvogels
Voor de vogels die binnen in een vogelkooi leven zijn er handige badhuisjes welke je aan de opening van de vogelkooi kunt bevestigen. Ze kunnen er dan zelf voor kiezen of ze wel of niet gebruik van het badje maken. Maak het vogelbadje dagelijks goed schoon en spoel deze daarna eerst weer goed af. Wanneer jouw vogel geen gebruik van het badje maakt kun je ook eens proberen of je vogel het wellicht fijner vindt om te douchen. Hiervoor kun je een plantenspuit met schoon water vullen. Zorg dat de temperatuur van het water ongeveer 25 graden is. Zet de sproeikop van de plantenspuit op de fijnste stand en sproei het water nevelend richting de vogel. Sommige vogels zijn er echt heel erg gek op om te douchen en willen zelfs met je mee onder je eigen douche of onder de kraan douchen.