Wespen. Ze zijn er ieder jaar weer, en het zijn er veel! Wespen zijn nuttige insecten, maar kunnen helaas ook érg vervelend zijn. En daar waar de meesten van ons er hard voor wegrennen, gaan onze honden en katten er juist graag achteraan.
De kans is groot dat dit je kat of hond een wespensteek oplevert, en wat doe je dan? In dit artikel vertellen we je meer over:
Zodra het beter weer wordt en de bloemen gaan bloeien worden de meeste insecten actief, zo ook de bijen en wespen. Bijen worden niet voor niets ‘bezige bijtjes’ genoemd en zien we al vrij vroeg verschijnen. Wespen zijn meestal pas in augustus en september veel aanwezig. Ze worden geregeld door elkaar gehaald omdat ze wel wat op elkaar lijken. Toch verschillen ze veel van elkaar en is een bijensteek niet hetzelfde als een wespensteek.
Wanneer je hond of kat door een wesp geprikt wordt zul je bijvoorbeeld geen angel vinden, bij een bijensteek kan deze wel achterblijven. De angel van een bij heeft weerhaakjes waarmee de angel na het steken in de huid blijft zitten. Bijen steken overigens niet snel. Alleen de vrouwtjes steken en doen dit enkel zodra ze in gevaar zijn. Wespen daarentegen kunnen meerdere keren achter elkaar steken en doen dit veel eerder dan de bij. De wesp wordt hierdoor ook snel als agressief gezien. Vooral in augustus kunnen ze vervelend zijn. De wespen zijn dan op zoek naar (zoet) voedsel en dat is in de zomer vaak volop aanwezig! Wanneer je hond of kat de wesp in de weg zit of irriteert door ernaar te happen, is de kans erg groot dat deze boos wordt en van zich af prikt.
Je kunt het niet altijd voorkomen dat je huisdier gestoken wordt. Honden en katten zijn beide erg nieuwsgierige dieren en reageren op bewegingen. Een van de gevaren van het buitenleven. Vliegende en kruipende insecten trekken de aandacht en moeten beter geïnspecteerd worden. Katten gebruiken hier vaak de poot voor, honden de neus of bek. Dit verklaart ook meteen waarom honden en katten met name in poten, in de bek of op de neus gestoken worden. Steken op de neus zijn meestal extra gevoelig. Steken in of rond de bek en keel kunnen erg gevaarlijk zijn omdat dit zwellingen kan veroorzaken die de luchtwegen kunnen blokkeren. Het is na een steek erg belangrijk om goed in de gaten te houden of er geen zwelling ontstaat.
Er is niet direct reden tot paniek wanneer je huisdier door een wesp gestoken wordt. Iedere wespensteek of bijensteek doet zeer, maar de gevolgen hangen met name van de steekplek af. Steken in de poot of elders op het lichaam zijn meestal niet gevaarlijk. De plek zal pijnlijk zijn en kan dikker worden. Controleer altijd of je een angel ziet zitten en verwijder deze indien nodig met een zijwaartse beweging. Je kunt de plek wat koelen met een ‘ice pack’ om de pijn en zwelling tegen te gaan. Ook azijn, zalf met menthol of Calendula crème kan irritatie van de huid tegengaan en de pijn verminderen. Vitacus Geconcentreerde Calendula Zalf is het perfecte EHBO-middel als jouw huisdier gestoken is. De zalf werkt verzachtend en jeukstillend en is inzetbaar bij insectenbeten.
Wanneer je hond naar een wesp hapt en deze inslikt, of wanneer je kat een wesp op eet, kan de wesp binnen in de mond, op de tong of in de keel prikken. Het is dan zaak om goed op te letten hoe dik de plek wordt en of er zwellingen optreden. Wanneer je hond of kat een allergische reactie krijgt kan de zwelling in korte tijd enorm toenemen en de ademhaling belemmeren. Bij verstikkingsgevaar moet je altijd direct hulp van de dierenarts inschakelen! De dierenarts kan je hond of kat een prikje geven wat de allergische reactie zal onderdrukken en weet precies wat te doen om te voorkomen dat je huisdier zal overlijden.
Bij bulten of zwellingen elders op het lichaam is het verwijderen van de angel en het koelen van de plek het belangrijkst, maar ook dan is het raadzaam om de plek alsnog even door de dierenarts te laten controleren. Andere reacties die na een wespensteek of bijensteek kunnen optreden zijn braken, diarree, rusteloosheid, apathie of ademnood. Neem ook bij deze klachten geen risico en schakel eerste hulp van de dierenarts in. Heeft je huisdier een allergische reactie op de beet en gaat het allemaal wel erg snel? Kan de dierenarts niet op tijd bij je huisdier zijn? Dan kun je ook zelf beademing gaan toepassen om je huisdier te redden.
Het beademen van je hond of kat kan op 2 manieren; via de borst beademing of de mond-op-neus beademing.
Zorg dat je huisdier op een stevige ondergrond ligt. Plaats vervolgens 2 handen naast elkaar achter de schouderbladen op de borstkas en druk die gedurende 3 seconden krachtig in. Laat met een snelle beweging weer los, zodat er lucht wordt aangezogen. Wacht eerst weer 2 seconden en herhaal de beweging. Doe dit in totaal 12 keer per minuut. Pas wel op bij het indrukken van de borstkas en houd rekening met de grootte van het dier en de sterkte van de ribben. Borstbeademing kan alleen worden toegepast wanneer er geen sprake is van gezwollen slijmvlies in de voorste luchtwegen en wanneer je huisdier geen borstwond of gebroken ribben heeft.
Bij mond-op-neus beademing sluit je de bek met je handen en trek je hierbij de bovenlippen strak over de onderlippen heen zodat er geen lucht kan ontsnappen. Plaats je eigen lippen over de neusgaten en blaas daar met veel kracht gedurende 3 seconden lucht in. Controleer hierbij of de borstkas omhoog komt. Haal je mond van de neus en laat de lucht 2 seconden uitstromen. Dit herhaal je 12 keer per minuut en blijf je volhouden totdat je huisdier weer ademt, overlijdt of wanneer hulp gearriveerd is.
Het zelf beademen van je hond of kat kan ook toegepast worden bij andere acute nood zoals een hartstilstand bij oververhitting. Laat het niet zo ver komen en voorkom hittestress bij huisdieren.
Om veel pijn en ellende te besparen wil je natuurlijk het liefst voorkomen dat je huisdier gestoken wordt. Vergeet niet dat dit bij honden en katten echt erg moeilijk is en neem het jezelf niet kwalijk wanneer je maatje toch gestoken wordt. Met onderstaande tips kun je het risico mogelijk nog wat verminderen.
Tip 1
Lok de wespen naar een andere plek door een fles of schaaltje met zoetigheid elders veilig weg van je huisdier te zetten.
Tip 2
Dek drinken en etenswaren zoveel mogelijk af en ruim etensresten verpakkingen direct op.
Tip 3
Plaats speciale wespenvangers in de tuin, maar zorg wel dat je hond of kat hier niet bij kan komen.
Tip 4
Controleer je tuin op de aanwezigheid van een wespennest en laat deze door deskundigen weghalen.
Tip 5
Geef je hond buiten geen kauwbot of anders lekkers. Wespen houden niet alleen van zoetigheid, ze vinden vlees en vis ook erg lekker.
Tip 6
Zorg dat je uit voorzorg altijd ijsblokjes of een bevroren koelelement gereed hebt.
Tip 7
Leer je hond het commando ‘nee’ en/of ‘stop’ en pas dit toe zodra er een wesp is.
Tip 8
Heb je een wesp of bij binnen in huis? Breng dan eerst je huisdier naar een andere ruimte om te voorkomen dat deze je mee gaat helpen de wesp te vangen.
Tip 9
Maak gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals een insectenspray die ook tegen wespen werkt. Pas wel op dat deze niet gevaarlijk voor je huisdier zijn. Een extra tip! Bekijk de aanvullende producten van Vitacus eens. Was je hond met Vitacus Tea Tree Shampoo of verdun de Vitacus Tea Tree Olie met water en vernevel dit over de vacht van jouw hond voor bijvoorbeeld een wandeling door het bos of langs het water. De nare beestjes houden niet zo van Tea Tree. Let op. Deze producten zijn alleen geschikt voor het diersoort hond.
Tip 10
Maak gebruik van geuren waar wespen niet van houden zoals kruidnagel, azijn, koffie, wierook of ui. Pas op dat je huisdier hier niet bij kan.
Tip 11
Plaats buiten een klamboe boven de plek waar je hond ligt en plaats horren en vliegendeuren om het binnenshuis vrij van wespen te houden.
Tip 12
Kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en laat je adviseren over het gebruik van de in dit artikel genoemde producten.
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...