Paddenstoelen: ze zijn er in veel kleuren, vormen en maten. Prachtig om te zien! Maar hoe onschuldig ze ook lijken, ze kunnen erg gevaarlijk zijn voor je hond.
In dit artikel lees je meer over:
Er zijn veel plekken waar je paddenstoelen tegen kunt komen. Met name tijdens de herfstwandeling in het bos, maar ook op uitlaatveldjes of wellicht zelfs in je eigen tuin. Juist vanwege de aparte vormen, kleuren en soms ook (vis-)geuren zijn paddenstoelen extra interessant voor een hond. En hoewel de ene hond ze enkel lomp omver zal lopen of er met de snuit tegenaan tikt nog voor jij een mooie herfstfoto hebt kunnen maken, zijn er helaas ook honden die het niet kunnen weerstaan om er een smakelijk hapje van te nemen! Het is van vitaal belang om te weten wat de gevaren zijn van het eten van wilde paddenstoelen en wat je moet doen als je vermoedt dat je hond een paddenstoel heeft gegeten.
Dat is heel simpel; nee. Je kunt dit gewoon het beste helemaal niet toestaan. Er zijn namelijk wel duizenden soorten paddenstoelen. Op deze pagina vind je een lijst met de meest voorkomende giftige paddenstoelen: Lijst van giftige paddenstoelen.
Het is buitengewoon ingewikkeld om met zekerheid de giftige van de niet-giftige te onderscheiden. Ze zijn natuurlijk niet allemaal even giftig en gevaarlijk, maar je kunt het risico niet lopen om de gok te nemen dat het goed zal gaan. Wanneer je hond een giftige paddenstoel eet kan dit namelijk zeer ernstige symptomen veroorzaken. Je hond kan er zelfs aan overlijden! Ga er daarom áltijd vanuit dat een paddenstoel giftig is, ongeacht het soort, en houd je hond er zoveel mogelijk bij weg.
Ga áltijd naar de dierenarts. Wacht niet af. Ook wanneer je er niet geheel zeker van bent of je hond paddenstoel heeft binnengekregen is het verstandig om uit voorzorg naar de dierenarts te gaan. Hoe eerder je hond geholpen kan worden hoe groter de kans op overleven wordt. Houd er rekening mee dat het soms moeilijk te bepalen kan zijn welke soort je hond gegeten heeft en hoe giftig deze precies is. Neem daarom, indien mogelijk, de paddenstoel (of wat er nog over is) mee naar de dierenartsenpraktijk. Dit zal de dierenarts helpen de risico’s te identificeren en de juiste behandeling te bepalen.
De symptomen die kunnen optreden na het eten van paddenstoel zijn erg verschillend en hangen af van het soort paddenstoel. De giftigheid verschilt daarnaast ook nog eens tussen de paddenstoelen onderling en ook niet iedere hond reageert er hetzelfde op. Dit is net zoals bij een chocoladevergiftiging bij honden. Symptomen bij paddenstoelvergiftiging kunnen binnen 15 min. tot zelfs nog 12 uur na het eten optreden.
Symptomen die het vaakst optreden zijn:
Sommige soorten paddenstoelen veroorzaken problemen op specifieke plaatsen in de hersenen en het zenuwstelstel waarbij de volgende symptomen optreden:
Er is helaas geen specifiek tegengif voor een specifiek soort, maar als je de paddenstoel mee hebt genomen zal het de dierenarts helpen om beter aansluitende ondersteunende zorg aan je hond te bieden. De behandeling zal erop gericht zijn om het gif zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen. Als je hond daadwerkelijk bovenstaande symptomen van vergiftiging vertoont, zal de dierenarts proberen je hond te laten braken. Probeer dit nooit zelf. Ook zal er bloedonderzoek gedaan worden en een infuus worden aangebracht. In de meeste gevallen is een opname in het dierenziekenhuis onvermijdelijk. Pas wanneer de hoeveelheid gif in het lichaam minder wordt kan er verbetering optreden, maar dit is helaas geen zekerheid.
Omdat het lastig te bepalen is welke paddenstoel wel of niet giftig is, is het beter om zoveel mogelijk te voorkomen dat je hond ze überhaupt kan eten. Wees extra alert wanneer je hond (los) in bosrijk gebied loopt, maar controleer ook je eigen tuin en haal ze uit voorzorg weg. De paddenstoelen die daar groeien kunnen net zo goed giftig zijn. Heb jij een hond die werkelijk alles wat los en vast zit op wil eten? Dan zou je kunnen overwegen om een muilkorf aan te leren. Niet om je hond te straffen, juist om je hond te beschermen. Wanneer je de juiste materialen en de juiste maat gebruikt zal je hond er geen hinder van ondervinden. Probeer daarnaast het probleem ook aan te pakken door goed met je hond te gaan trainen niet alles op te pakken of iets direct los te laten wanneer jij dat zegt.
Wil jij graag meer weten over wat je huisdier wel of niet mag eten? Kom voor meer tips én advies op maat eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. Wij helpen je graag!
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...