We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Wat probeert jouw kat je te vertellen door kopjes te geven? En waarom geeft je kat kopjes aan werkelijk álles wat er op het pad komt?
Katten geven om verschillende redenen 'kopjes'. In dit artikel vertellen we je meer over:
Om deze signalen zo goed mogelijk over te brengen maakt een kat gebruik van urine en geurklieren welke op verschillende plekken op het lichaam aanwezig zijn. Door met deze plekken ergens langs te wrijven wordt de geur afgezet en de boodschap voor een ander of zichzelf achtergelaten.
Je vindt deze geurklieren:
Door alles in huis hier nauwkeurig mee te markeren laat je kat een geur achter waarmee ze zichzelf eraan herinneren dat het een veilige, fijne en vertrouwde omgeving is. De geuren blijven nou eenmaal niet eindeloos zitten, dus je zult je kat geregeld een nieuwe ronde kopjes zien geven. Er zijn ook verschillende
geruststellende producten verkrijgbaar welke op basis van deze kat-eigen feromonen zijn samengesteld.
Soms zie je de kat ook een soort van ruiken-proeven tijdens het geven van kopjes. Het lijkt er dan een beetje op alsof je kat nar je lacht. In werkelijkheid drukt de kat de tong tegen het gehemelte waarbij lucht door de neus geperst wordt. Hierdoor wordt de reukzin verscherpt waardoor de geur in geconcentreerde vorm kan worden waargenomen. Dit doen ze vaak bij nieuwe en lekkere geurtjes zoals kattenkruid in kattenspeeltjes.
Jouw geur wordt hiermee aan de kat afgegeven en de geur van de kat weer aan jou. Op deze manier wordt er als het ware een groepsgeur gecreëerd waaraan ieder familielid makkelijk te herkennen is. Daarnaast kan het nog zo zijn dat jouw kat zo slim is, dat er kopjes gegeven worden om aandacht te vragen. Je kat heeft geleerd dat dit werkt en zal hier graag gebruik van maken om even lekker geaaid of gekriebeld te worden.
Wanneer je bijvoorbeeld goed hebt gepoetst of voor andere meubels in huis hebt gekozen, kan je kat hier best even van ondersteboven zijn. Alle geur is ineens verdwenen en dat kan tot stress leiden. Je kat zal snel weer nieuwe kopjes gaan uitdelen om zichzelf met de afgegeven geur en feromonen weer gerust te stellen. Ook bij stress tussen katten onderling of bij angst voor katten buiten kan een kat meer kopjes gaan geven om zichzelf een gevoel van veiligheid te bezorgen.
Lees ook: Het effect van kattenkruid speeltjes voor katten
Heb jij vragen over het gedrag van je kat? Wil je graag nog meer weten over het geven van kopjes? Kom gerust eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel vertelt je er graag meer over!
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...