Katten drinken weinig in vergelijking met wat honden of wij mensen drinken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen water nodig hebben. Het is juist erg belangrijk dat ze goed en regelmatig drinken.
In dit artikel over drinkproblemen bij katten lees je:
Katten hebben water nodig. Een richtlijn voor de hoeveelheid water per dag is ongeveer 40ml per kg lichaamsgewicht.
Kat = 1 kg = 40 ml per dag
Kat = 2 kg = 80 ml per dag
Kat = 3 kg = 120 ml per dag
Ondanks dat water ook voor katten onmisbaar is, drinken ze het vaak maar weinig. Van nature heeft een gezonde kat ook echt maar weinig water nodig. Doordat de voorouders van onze huiskatten altijd in zeer droge gebieden hebben geleefd is het lichaam erop ingesteld om weinig vocht te verliezen. Bij een kat is de urine namelijk erg goed geconcentreerd waardoor het niet nodig zou moeten zijn om veel water te drinken. In normale omstandigheden zou je kat dus eerder te weinig dan te veel water drinken.
Drinkproblemen komen bij katten erg vaak voor en hier zijn verschillende aanleidingen voor. Dit geldt zowel voor het te veel als voor het te weinig drinken:
Veel katten krijgen dagelijks droogvoeding in combinatie met een maaltijd natvoeding te eten. Beide hebben voor- en nadelen en impact op het drinkgedrag. Een groot voordeel van natvoeding is dat het bijdraagt aan het binnenkrijgen van de dagelijkse vochtbehoefte, dus met name voor katten die meer water zouden moeten drinken is het een aanrader om te geven.
Wanneer jouw kat veel drinkt is het verstandig contact met de dierenarts op te nemen als:
Wanneer je kat ook niet helemaal fit is en minder eet kan dit namelijk wijzen op problemen aan de urinewegen zoals blaasgruis of nierfalen. De dierenarts kan hier de juiste diagnose voor stellen en indien nodig de juiste behandeling starten. Overstappen naar andere voeding kan soms ook een groot verschil maken. Er zijn goede kattenbrokken voor die speciaal zijn ontwikkeld om de urinewegen gezond te houden.
Het komt geregeld voor dat katten ineens veel meer drinken. En veel drinken gaat gepaard met veel plassen. De urine wordt ook veel wateriger. Hierdoor is het goed te controleren of een kat ook daadwerkelijk te veel drinkt of dat dit enkel zo lijkt. Wanneer je dit zeker wilt weten kun je de urine opvangen en bij de dierenarts inleveren om de concentratie te laten meten.
Het is belangrijk om dit na te gaan omdat te veel drinken en plassen kan wijzen op gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld:
Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Katten die veel bewegen of het erg warm hebben zullen ook meer drinken.
Juist te weinig water drinken komt ook voor. Als katten te weinig drinken kunnen ze uitdrogen of blaasproblemen krijgen. Uitdroging is eenvoudig te controleren:
Wanneer de huid langzaam terugzakt of zelfs rechtop blijft staan kunnen dit tekenen van uitdroging zijn. Blaasproblemen worden veroorzaakt doordat bij weinig drinken de urine geconcentreerder zal zijn en kristallen makkelijker gevormd kunnen worden. Katten die te weinig vocht binnenkrijgen hebben over het algemeen ook een doffere vacht.
Sommige katten moeten extra gestimuleerd worden om meer te drinken omdat ze anders veel te weinig vocht binnenkrijgen. Er zijn verschillende handigheden die je kunt toepassen om te zorgen dat je kat meer vocht binnenkrijgt. We hebben de 13 beste tips voor je op een rij gezet:
Lees ook: Waarom geeft mijn kat altijd kopjes?
Wil jij graag meer weten over het drinkgedrag van jouw kat? Kom dan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij beantwoorden graag al je vragen en helpen je de juiste keuze te maken.
Katten staan bekend als echte krabbers. Een kat krabt niet uit kwaadheid, maar uit natuurlijke behoefte. Lees hier waarom krabpal...
Kunnen honden het eigenlijk ook koud hebben? Hebben ze net als ons extra hulp nodig om goed warm te blijven? En hoe herken je eige...
Katten kunnen in de winter prima naar buiten. Maar let wel op; in de winter schuilen er wel een aantal gevaren voor je kat. In dit...