Om te voorkomen dat hulpdiensten overbelast raken, werd een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk ingesteld. Van een dergelijk verbod is ook deze jaarwisseling weer sprake. Voor veel huisdiereigenaren reden voor een feestje, maar pas op; een vuurwerkverbod gaat er helaas niet voor zorgen dat er helemaal geen vuurwerk meer wordt afgestoken.
In dit artikel lees je meer over:
- De reactie op onverwachte knallen
- Voorbereidingen die je kunt treffen
- Angst voor harde geluiden
- Ondersteunende producten
Paniek door onverwachte knallen
Vuurwerk is natuurlijk prachtig om naar te kijken, daar zijn we het allemaal wel over eens! Maar ondanks dat, gaat er jaarlijks veel leed schuil achter een traditie als Oud & Nieuw. Vuurpijlen en knalvuurwerk werden eerder al eens verboden, en ook waren er enkel nog toegestane tijden waarop vuurwerk afgestoken mocht worden. Ondanks dat zijn er geregeld knallen te horen en het zijn juist díe knallen, die onverwachte en harde knallen, waar de meeste dieren zo van schrikken. Niet alleen zorgt het voor stress en trauma’s bij huisdieren, ook dieren in de wei of vogels in de natuur raken erdoor in paniek en weten zich er geen raad mee.
We schreven hier in het volgende artikel eerder al eens over: Tips voor vogels bij angst en overlast door vuurwerk.
Bereid je huisdier goed voor
Reken jezelf vooral niet rijk met een verbod en neem de nodige stappen om je huisdier zo goed mogelijk door deze periode te begeleiden. Je hebt nou eenmaal geen invloed op:
- Wat er precies wordt afgestoken.
- Wanneer er iets wordt afgestoken.
- Waar en op welke afstand dit gebeurt.
- Of hoe hard dit gaat.
Dat ga je helaas ook niet krijgen. Des te belangrijker is het om op zoek gaan naar mogelijkheden die je wel zelf onder controle hebt. Dit kun je buiten de vuurwerkperiode doen door te trainen en je huisdier op die manier te leren om anders te reageren op iets wat als beangstigend wordt ervaren. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook contact opnemen met een gediplomeerd gedragstherapeut om samen planmatig aan de slag te gaan.
Angst voor harde geluiden
Ook huisdieren die nog nooit eerder een reactie hebben gegeven kunnen ineens toch erg schrikken van de harde knallen, gillende fluitjes, felle flitsen of vervelende kruitdampen. Zelfs de dieren die hier goed op getraind zijn kunnen plots deze angst voelen vanwege de onvoorspelbaarheid die vuurwerk met zich meebrengt. Als angst voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het ieder jaar erger worden. Ook kan je huisdier angst voor harde geluiden in het dagelijks leven ontwikkelen, waardoor het continu stress heeft en hierdoor erg ongelukkig zal zijn. Door deze angst is het risico op weglopen tijdens de vuurwerkperiode ook nog eens veel groter. Wees hierop voorbereid en voorkom dat je maatje vermist raakt!
Lees de 10 tips in ons artikel: Voorkom weglopen tijdens de vuurwerkperiode.
Ondersteunende producten
De beste aanpak bij vuurwerkangst is om de korte en lange termijn oplossingen met elkaar te combineren. Het gebruik van medicatie en andere ondersteunende producten zijn bekende, vaak korte termijn, oplossingen. Deze zijn op het moment zelf hard nodig om de ontstane angst te onderdrukken en zo erger te voorkomen. In sommige gevallen is de angst in een vergevorderd stadium en moet je deze extra maatregelen nemen om Oud en Nieuw dragelijk(er) te maken voor je huisdier. Er zijn verschillende producten te verkrijgen om ter ondersteuning in te zetten, maar let er wel goed op dat niet ieder middel ook perse geschikt of veilig is. Laat je goed adviseren en gebruik bij voorkeur alleen de niet verdovende producten!
Meer informatie over het gebruik van kalmerende middelen bij vuurwerkangst lees je hier: Het gebruik van kalmerende middelen voor je huisdier.
Voor meer informatie over dit onderwerp nodigen we je uit om eens een bezoek te brengen aan de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel helpt jou en je huisdier(en) graag verder!