Je puppy alleen laten is meestal niet het eerste waar je aan denkt wanneer jouw nieuwe huisgenoot bij je is komen wonen. Het liefst blijf je voor altijd bij elkaar en laat je jouw puppy nooit meer alleen. Helaas zal het bij afspraken buiten de deur, boodschappen doen of tijdens je werk toch echt wel eens nodig zijn.
In dit artikel lees je meer over:
- Je pup aanleren om alleen te zijn
- Weg van huis gaan
- Een veilige plek creëren
Leren alleen thuis te blijven
Puppy’s vragen veel tijd en aandacht. Met name gedurende de eerste dagen en weken ben je vooral met je pup bezig. Het slapen, eten, plassen, poepen, spelen, wandelen, bijten, en ontdekken, het heeft allemaal aandacht nodig want niets is vanzelfsprekend. Er is voor jullie beide veel veranderd en je puppy heeft nog zoveel te leren. Zodra jullie wat meer in het ritme lijken te komen en de dagelijkse routine wat meer vorm begint te krijgen, kom je er al snel achter dat je ook wel eens weg van huis moet. Je zult je puppy dan even alleen moeten laten en ook dat is weer nieuw. Besteed daarom hier ook zeker de nodige aandacht aan om problemen nu, of op latere leeftijd, te voorkomen. Het is belangrijk hier goed de tijd voor te nemen en het alleen blijven stap voor stap op te bouwen.
Begin met korte momenten
Om het oefenen langzaam op te bouwen is het nog helemaal niet nodig om echt weg van huis te gaan. Ook tijdens jouw toiletbezoeken, het douchen, en het opvouwen of strijken van de was is jouw puppy alleen. Dit zijn meteen goede momenten om mee te beginnen je puppy te leren alleen te zijn. Zolang jij maar uit dezelfde ruimte en uit beeld bent, kan jouw pup alvast wennen aan het feit dat jij er ineens niet bent. Houd de momenten kort en ga terug naar je pup wanneer het nog steeds goed gaat. Alleen dan kunnen jullie samen dit succesmoment vieren. Niet met toeters en bellen, gewoon door je pup met je stem, wat lekkers of wat leuks te belonen.
Gaat het niet goed? En begint je pup te piepen, blaffen, huilen of te krabben? Dan ben je eigenlijk al net iets te lang weggeweest en zul je een tussenstap moeten vinden om eerst nog wat mee te oefenen. Wanneer de momenten niet echt korter kunnen, kun je bijvoorbeeld eerst met momenten oefenen waarbij je pup jou nog wel kan zien.
Weg van huis
Wanneer jij en je pup er beide aan toe zijn kun je gerust beginnen met ‘het echte werk’. Als je er zelf niet zo gerust op bent om ook echt daadwerkelijk weg te gaan kun je ook eerst eens door de achterdeur naar buiten gaan, door één van de ramen waar jouw pup jou niet ziet kijken hoe het gaat, om vervolgens door de voordeur weer binnen te komen. Je puppy zal er langzaam steeds zekerder van worden dat jij altijd weer terugkomt. En juist dát is wat je pup moet leren; wanneer jij weg bent, kom je áltijd weer terug en paniek is niet nodig. Voorkom dat je de eerste keren meteen al erg lang wegblijft. Je puppy heeft nog niet al te veel geduld en wanneer je die op de proef gaat stellen, kom je bedrogen uit. Je pup kan hier ook nare ervaringen aan overhouden wat het alleen thuis blijven bemoeilijkt. Kies er de eerste keren voor om alleen even naar de supermarkt te gaan of bij vrienden of familie een kop koffie te drinken.
Alleen zijn is niet zielig
Hoewel sommige puppy’s je al snel van het tegendeel willen overtuigen, is alleen zijn echt niet zielig. Wel wanneer je jouw pup aan zijn lot overlaat natuurlijk, maar we gaan er graag vanuit dat daar geen sprake van is. Aanhankelijke, onzekere pups willen niet graag alleen worden gelaten en zijn vaak erg op het baasje gericht. Ze verliezen je geen moment uit het oog en lopen veel achter je aan. Juist voor deze puppy’s is het belangrijk dat ze leren meer zelfstandig te zijn en dat alleen zijn helemaal niet zo eng hoeft te zijn.
Probeer wel altijd tijdens een moment van stilte terug te komen. Wanneer je pup erg veel kabaal maakt en jij precies dan terugkomt, zal je pup kunnen denken dat het gedrag geholpen heeft om jou terug te krijgen. Laat je puppy daarentegen ook weer niet oneindig doorgaan met het piepen, huilen of blaffen. Neem eerst weer een stap terug om vervolgens vanuit daar weer 5 stappen vooruit te kunnen. Stap voor stap opbouwen blijft erg belangrijk, en is absoluut de moeite waard.
Een veilige plek
Bij het leren alleen thuis te blijven kan een hondenbench een goede uitkomst zijn. Zorg er wel eerst voor dat je puppy al gewend is aan de bench. Is dit nog niet het geval? Start dan eerst met benchtraining om ervoor te zorgen dat de bench een veilige, comfortabele plek voor je pup wordt. Bekijk onze TipClip Benchtraining met tips en tricks over hoe je dit kunt doen!
Heb jij geen prettig gevoel bij het gebruik van een bench, maar wil je wel graag voorkomen dat je pup zich alleen voelt? Maak dan gebruik van een puppyren om een eigen, veilige ruimte voor de pup te creëren. Je voorkomt hier tevens mee dat je puppy uit baldadigheid of verveling spullen in huis kapot gaat maken. Met het gebruik van puppyhekjes kun je, wanneer het goed gaat, de ruimte eenvoudig steeds iets groter maken.
Wil jij graag meer weten over het opvoeden van jouw puppy? Kom dan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij beantwoorden graag al je vragen en helpen je de juiste keuze te maken.