Puppy’s bijten, en dat doen ze veel en hard. Dit is niet prettig, maar gelukkig wel normaal. Wanneer je jouw puppy het bijten wilt afleren is dat wel iets om rekening mee te houden.
Je puppy het bijten afleren kost dan ook veel tijd en geduld. Het is natuurlijk gedrag wat honden voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Je puppy leren wat wel en niet geoorloofd is, is erg belangrijk. In dit artikel vertellen we je meer over:
Ook hebben puppy’s geen handjes om mee te voelen, maar willen ze wel de nieuwe wereld waarin ze leven ontdekken. Dit doen ze veel met de bek door te happen, kauwen en bijten. Niets wordt overgeslagen; de riem, de bank, planten, je schoenen en veters, maar ook jouw handen en kuiten of die van de buurvrouw. Zoek dekking, want puppy’s zijn volhardend en het bijten kan venijnig zeer doen.
De belangrijkste les die jouw puppy zal moeten gaan leren bestaat uit waarop, en hoe hard er gebeten kan worden. Met hoeveel kracht ze kunnen en mogen bijten wordt dus voornamelijk door de ander aangegeven. Op basis van wat dit vervolgens oplevert zal je puppy juist wel of juist niet doorgaan met bijten, harder bijten of zachter doen. Hier wordt de grens goed bij opgezocht en dat kan tot veel frustratie leiden.
Verkiest jouw pup jou boven het speelgoed? Dan kun je door per direct de interactie te stoppen of zelfs weg te lopen laten weten dat dit geen manier is om met elkaar om te gaan. Je puppy ervaart zo dat het spel wordt gestopt bij veel bijten. Wanneer het bijten ook nog eens veel te hard gaat kun je hier eerst een hoge ‘au’ aan vooraf laten gaan om te laten weten dat het echt zeer doet.
Wanneer je dit op zijn beloop laat kan dat erg vervelend worden. Door ervoor te zorgen dat je puppy voldoende afleiding heeft kun je veel van deze momenten al voorkomen. Vul eens een Kong met wat lekkers, geef je puppy een kauwbot en zorg voor voldoende variatie in puppyspeelgoed, flostouwen of ander kauwspeelgoed. Even met je pup uit wandelen en samen op nieuwe avonturen gaan leidt ook prima af van het vervelende bijtgedrag.
Haal een keer diep adem en heb geduld. Je puppy is jong en moet alles nog leren, daar hoort dit ook bij. Zodra de tandjes gewisseld zijn zal het bijtgedrag ook minder worden. Wanneer jouw pup daarna nog steeds een erg vervelende en/of harde bijter blijft doe je er goed aan om hulp in te roepen en eens contact op te nemen met een gecertificeerde hondentrainer.
Lees ook: Alles over je puppy alleen thuis leren te zijn
Wil jij graag meer weten over het opvoeden van jouw puppy? Kom dan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij beantwoorden graag al je vragen en helpen je de juiste keuze te maken.
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...