Verzorging van konijnentanden

Wist je dat de tanden van een konijn een leven lang blijven groeien? Tot 0,8 centimeter per maand! Daarom is het belangrijk dat ze op een natuurlijke manier kunnen slijten.

In dit blog vertellen we je meer over:

  • De tanden van een konijn
  • Natuurlijke slijtage van de tanden
  • Gebitsproblemen voorkomen
  • Hey controleren van konijnentanden

Tanden van een konijn

Een konijn heeft in totaal vier snijtanden, tien voorkiezen, twaalf kiezen en twee stifttanden (deze zitten achter de snijtanden in de bovenkaak). De tanden van konijnen blijven gedurende het hele leven doorgroeien. Het beste is als de groei net zo snel gaat als de slijtage.

De natuurlijke slijtage van konijnentanden gebeurt door het knagen en kauwen en kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Konijnenvoeding voor gezond gebitZelf bijslijpen
    Jouw konijn kan actief de tanden en kiezen ‘bijslijpen’ door ze tegen elkaar te bewegen. Een konijn doet dit op de momenten dat er niet gegeten wordt, vaak tijdens het rusten. Zo blijft het gebit scherp en op de juiste lengte.
  • Goed voer
    De hoeveelheid slijtage hangt mede af van het type voer. Van konijnenvoer met meer harde bestanddelen slijten de tanden en kiezen sneller. Ook moet een konijn harder en langer op dit harde voer kauwen, waardoor er meer slijtage optreedt. Wanneer een konijn alleen zachter voer eet hoeft het minder lang te kauwen en zullen de kiezen minder op elkaar slijten.
  • Knaagmateriaal
    Wanneer jouw konijn veel knaagmateriaal aangeboden krijgt, zoals bijvoorbeeld wilgenballen, helpt dit mee om de tanden op natuurlijke wijze te laten slijten.


Uitgebalanceerd dieet

Een zo natuurlijk mogelijk dieet helpt gebitsproblemen te voorkomen. Een goede samenstelling van zo’n dieet is:

  • Onbeperkt vers hooi, liefst van verschillende soorten zoals kruidenhooi met Kamille en Paardenbloem. In de Discus dierenspeciaalzaak zijn verschillende soorten hooi voor je konijn verkrijgbaar.
  • Verschillende geschikte groenten (witlof, andijvie, wortelloof) en ander plantenmateriaal. Wees wel voorzichtig met groenvoer, want een konijn heeft gevoelige darmen. Veel en vers groenvoer kan diarree en buikpijn veroorzaken. Bouw dit dus langzaam op tot je konijn er wat meer aan gewend is. Vooral jonge- en oudere konijntjes kunnen dit soms slecht verdragen, pas hier dus mee op.
  • Goede voeding met de juiste samenstelling zoals de hoogwaardige dierenvoeding Total Bite Complete met een hoog gehalte ruwe vezel. In elk brokje zit dezelfde voedingswaarde wat eveneens selectief eetgedrag voorkomt.
  • De gelegenheid om buiten gras te eten kan gunstig zijn, niet alleen vanwege de slijtage aan de tanden, maar ook omdat onder invloed van zonlicht vitamine D wordt aangemaakt. Daarnaast is het voor konijnen natuurlijk ook erg belangrijk om lekker buiten te kunnen rennen, huppelen en springen.


Controle van de tanden

Wij adviseren om de snijtanden van jouw konijn regelmatig te controleren, bij problemen met de tanden zelfs iedere week! Gezonde snijtanden zijn wit en hebben de vorm van een beitel. Wanneer je een verandering van de snijtanden opmerkt, kun je het beste met je konijn naar de Discus dierenspeciaalzaak of voor controle naar de dierenarts gaan.


Weet jij niet zo goed hoe je dit het beste kunt doen? Vind je dit eng of lastig en heb je hier graag hulp en advies bij? Kom dan langs in de Discus dierenspeciaalzaak, wij helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...

Deel via