Wanneer is het te koud voor een hond?

Zodra de winter zijn intrede doet weten we onszelf altijd goed te wapenen tegen de kou. Als we naar buiten gaan pakken we ons goed warm in en binnen in huis warmen we op met behulp van warme chocomelk, pantoffels en een dekentje op de bank. Maar hebben onze honden ook niet wat extra hulp nodig om goed warm te blijven?

In dit artikel lees je meer over:

  • Of honden het koud kunnen hebben
  • Wanneer het te koud is voor een hond
  • Hoe koud té koud is voor een hond
  • Hoe je herkent dat je hond het koud heeft
  • Onderkoeling bij honden


Kan een hond het koud hebben?

Jazeker. Honden kunnen het wel degelijk koud hebben. Zelfs zo koud dat ze onderkoeld kunnen raken. Gelukkig valt de kou in Nederland vaak wel mee en kunnen de meeste honden bij kou vaak goed op hun eigen vacht vertrouwen. Dit geldt alleen niet voor iedere hond. Sommige honden hebben wel degelijk baat bij het dragen van een hondenjas. Het hangt erg af van:
  • het vachttype van de hond
  • de conditie van de vacht
  • de kou

Wanneer je hond een goede ondervacht heeft zorgt dat ervoor dat warmte beter vast gehouden kan worden. Dit geldt voor zowel langharige als kortharige honden. De onderlaag bestaat dan meestal uit kortere, dunnere haren die voor een goede isolatie zorgen. De bovenlaag bestaat uit dikke haren voor de nodige bescherming. Soms zie je wel eens dat een hond de vacht wat overeind heeft staan of dat de vacht wat pluiziger is dan anders. Dit gebeurt vanwege de kou om de warmte beter te kunnen isoleren.


Hoe koud is te koud voor een hond?

Het is lastig te bepalen wanneer het echt té koud voor een hond is. Dit hangt heel erg van het individu af. Kenmerken die hierbij meespelen zijn:

6 Duvo Flectalon Hi Vis Honden.jpg

  • Het soort/ras
  • De algehele conditie
  • De leeftijd van de hond
  • De grootte van de hond


Grote honden kunnen over het algemeen beter tegen de kou dan kleinere honden. Kleine honden kunnen het al koud krijgen zodra de buitentemperatuur onder de 10 °C komt terwijl je bij grote honden vaak pas wat merkt wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat. Wanneer de temperatuur onder de 0 °C komt wordt het wel echt te koud voor een hond. Daarnaast zijn sommige honden er gevoeliger voor dan anderen en speelt het temperament van de hond ook een rol. Beweeglijke, actieve en spelende honden krijgen het natuurlijk veel minder snel koud.


Wanneer heeft een hond het koud?

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: foto’s met thermische beelden die aantonen op welke delen van het lichaam een hond de meeste warmte verliest. De foto is weergegeven in verschillende kleuren waarbij gele en rode plekken vaak warmteverlies aantonen. Wat hier duidelijk in naar voren komt is dat honden het in de winter echt wel koud hebben. Honden gaan dan vaak wat rillen, zetten de vacht overeind, krijgen een zwakkere ademhaling én koude ledematen. De volgende lichaamsdelen hebben daar het meest mee te maken:


  • flanken
  • heupen
  • (voor)poten
  • buik
  • oren

Met name de kortharige honden zonder ondrvacht tonen veel warmteverlies en hebben het dus vaak erg koud. Deze honden zijn bij koude temperaturen dan ook zeker wel gebaat bij extra bescherming door een hondenjas.


Lees ook: Hondenjas kopen? Dit is waar je op moet letten


Hond en kou

Honden en kou gaan vaak niet zo goed samen. Dit kun je aan het gedrag van je hond ook al wel snel merken. Wil jouw hond na het uitlaten snel weer naar binnen? Is je hond juist heel erg druk en actief in beweging buiten? Of merk je dat je hond rilt, trilt, bibbert of zelfs wat piept? Dan kan het goed zijn dat je hond het te koud heeft en graag naar binnen wil. Houd er wel rekening mee dat je hond dit gedrag ook heel goed om andere redenen kan vertonen, bijvoorbeeld door angst, opwinding of onzekerheid. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je hond dit vanwege de kou doet.


Onderkoeling bij honden

Merk jij aan het gedrag van je hond dat je hond het koud heeft? Dan is het belangrijk om je hond voortaan wat beter tegen de kou te beschermen. Onderschat de gevolgen van onderkoeling niet en wees altijd alert op bevriezingsverschijnselen. Met name tijdens wind of winterse neerslag is dit risico groter. Je herkent onderkoeling aan de volgende verschijnselen:


  • Heftig rillen
  • Problemen met ademhalen
  • Zwakke hartslag
  • In zichzelf gekeerd zijn


In het ergste geval kunnen er zelfs bevriezingsverschijnselen zoals een bleke en blauwe huid (in een later stadium rood en opgezwollen) of pijnlijke oren, staart en/of poten voorkomen. Breng je hond dan als eerst zo snel mogelijk naar een warme omgeving, pak de hond warm in met dekens en bel de dierenarts voor verdere instructies


Lees ook: 5 redenen om je hond niet op het ijs te laten


Ben jij benieuwd naar hoe jij jouw hond het beste tegen kou kunt beschermen? Of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en wil je graag meer tips of advies op maat? Kom dan langs in de Discus dierenspeciaalzaak. Wij staan voor je klaar!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...

Deel via