Advertorial

Hoeveel kattenbakken voor mijn katten?

2 katten met een aantal kattenbakken

Het aantal kattenbakken per kat speelt een belangrijke rol in het gebruik ervan. Hoeveel kattenbakken heb je eigenlijk nodig? Het antwoord is: het aantal katten +1. 

Bijna een kwart van de huishoudens in Nederland (23%, 2022) is in het bezit van 1 kat, 2 katten of meerdere katten. Het hebben van voldoende plekken om veilig, rustig en op het gemak naar de kattenbak te kunnen gaan, is minstens zo belangrijk als dat katten elke dag voldoende voeding en water krijgen. 

Hoeveel kattenbakken voor 1 kat?

Het is voor een kat van nature niet prettig om (steeds) op dezelfde plek te plassen én te poepen. Daarnaast hebben katten het liefst elke dag een fris kattentoilet. Wanneer je 1 kat hebt, kun je dus het beste 2 kattenbakken aanschaffen die je op verschillende plekken in huis neerzet. Zo heeft jouw kat altijd de mogelijkheid om uit te wijken naar een andere kattenbak.  

Hoeveel kattenbakken voor 2 katten?

Wanneer je 2 katten hebt is het aan te raden om voor het aantal katten + 1 aan kattenbakken neer te zetten. Bij 2 katten betekent dit dus dat je 3 kattenbakken nodig hebt. Op die manier is er voor allebei de katten altijd een vrij en schoon toilet beschikbaar. Wanneer jouw katten niet tevreden zijn over het aantal toiletten dat je ze aanbiedt, loop je het risico dat deze ook niet goed gebruikt worden.  

Hoeveel kattenbakken voor 3 katten of meer?

Bij meerdere katten in huis is het ook aan te raden om altijd voor +1 aan kattenbakken neer te zetten. En ja, ook echt op verschillende plekken in huis. Houd er daarnaast rekening mee dat katten er in de eigen leefomgeving het liefst voor kiezen om urine en ontlasting te begraven. Wanneer er meerdere katten aanwezig zijn kan dit echter snel veranderen. Je katten kunnen er dan voor kiezen om de ontlasting open en bloot te laten liggen. Hiermee laten ze de ander duidelijk weten ook aanwezig te zijn. Een andere kat kan er daardoor voor kiezen dit toilet niet te bezoeken. Lees ook ons blog over: de gevaren van een vieze kattenbak

Langharige kat met 1 kattenbak en schepje

8 tips voor het beste gebruik van de kattenbak 

 

  1. Waar je de kattenbak(ken) neerzet, kan een behoorlijke ‘dealbreaker’ zijn. De kattentoiletten worden het best bezocht op plekken waar de dieren ‘privacy’ hebben om hun behoefte te doen. Plaats een kattenbak daarom nooit in de drukste kamer van het huis. Zoek een vaste, rustige en goed bereikbare plek met weinig prikkels. 
  2. Zorg ervoor dat jouw katten weten waar de bakken staan. Verder moet de bak altijd bereikbaar zijn dus voorkom dat je een deur sluit en je kat er daardoor niet naartoe kan. 
  3. Zet het toilet niet naast de voer- of drinkbak. Dit is erg onnatuurlijk voor katten en kan ervoor zorgen dat jouw kat de kattenbak niet wil gebruiken. 
  4. Heb je meerdere verdiepingen in huis en kan jouw kat overal komen? Dan is het belangrijk om op elke verdieping een kattenbak neer te zetten.
  5. Je kat moet probleemloos in en uit de kattenbak kunnen stappen. Bij kittens, senioren en katten die last van de gewrichten hebben is een bak met lage rand de beste keuze. Zo’n toegankelijk toilet helpt de kleintjes in het zindelijk worden en werpt voor de stramme oudjes geen extra drempel op. 
  6. De kattenbak moet groot genoeg zijn om erin te kunnen draaien en in de vulling te kunnen graven. De welzijnsregel is dat de kattenbak anderhalf keer de lengte van de kat moet zijn, van de neus tot de basis van de staart. Dit betekent dat je kat kan bewegen en ontlasting kan begraven zonder belemmering.
  7. Of een kat een gesloten kattenbak of juist een open toilet het fijnst vindt, verschilt per kat. Sommige katten voelen zich door een deksel beschut en veilig, terwijl anderen de gesloten bak juist niet vertrouwen. Zij zullen het toilet daardoor gaan vermijden.
  8. Krijg je een nieuwe kat, bied hem dan het model kattenbak aan dat hij bij zijn vorige baasje gewend was. Bij kittens werkt een open kattenbak vaak beter om ze daar eerst zindelijk op te krijgen
Hoeveel kattenbakken er zijn

Een geschikte korrel voor in de kattenbak 

Naast alle bovengenoemde informatie is het ook van belang om een kattenbakvulling te gebruiken welke jouw kat of katten prettig vinden. Als jouw katten verschillen van voorkeur kun je ervoor kiezen om meerdere kattenbakken te plaatsen met verschillende vullingen. Zo kan jouw kat zelf kiezen naar welke kattenbak te gaan. 

Koop je liever een klontvormende kattenbakvulling of een niet-klontvormende kattenbakvulling? Geef je de voorkeur aan een fijne of een grove korrel? Wil je een kattenbakvulling met of zonder parfum? Of heb je liever een houtkorrel of een ultra-absorberende silica mineralenkorrels? Katrein kattenbakvulling heeft een breed assortiment kattenbakvullingen. Hierdoor is er voor iedere kat een eigen korrel!

Heb je vragen over de kattenbakvulling van Katrein? Kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en stel ze aan de specialist. Samen maken we de juiste keuze, ook voor jouw kat!