Of je nou honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels of andere dieren hebt, om ze goed door de vuurwerkperiode te begeleiden wordt er veel van jou als baasje gevraagd. Het is belangrijk om hier de nodige tijd en aandacht aan te besteden.
Het kan allemaal hartstikke goed gaan natuurlijk, en dat hopen we ook echt voor jullie, maar wat als? Dan vergeef je het jezelf nooit als je weet dat je meer had kunnen doen en alerter had kunnen zijn. Niet alleen je dier heeft hier trouwens profijt van, voor jezelf wordt de jaarwisseling ook weer stukken leuker wanneer je nodige voorzorgsmaatregelen treft.
Om jou hier wat bij te helpen hebben we een aantal basistips voor je op een rij gezet. Onthoud wel dat onze dieren ook individuen zijn en geen enkele situatie één op één met elkaar te vergelijken is.
Tip 1: Laat je huisdier bij voorkeur niet alleen thuis. Ook wanneer een dier niet bang is kan dit alsnog door een harde knal of felle flits op het verkeerde moment. Wanneer dit wel gebeurt zal je huisdier jou hard nodig hebben.
Tip 2: Demp zoveel mogelijk de vuurwerkgeluiden in huis door alle ramen en roosters volledig te sluiten en het volume van de tv en/of radio wat harder te zetten.
Tip 3: Geef je huisdier gedurende de dag wel de mogelijkheid om bij jou te blijven. De meeste huisdieren zullen steun bij je gaan zoeken wanneer ze bang zijn voor het vuurwerk. Wanneer ze alleen in een vreemde ruimte moeten verblijven kan de paniek juist alleen maar toenemen.
Tip 4: Haal dieren die buiten in een hok, ren of volière leven naar binnen als dit kan. Wanneer dit geen optie is, is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je dier zo min mogelijk last zal ondervinden van het vuurwerk. Zorg bijvoorbeeld voor wat meer beschutting van het verblijf door een doek op te hangen. Voorkom zoveel mogelijk dat er licht, geluid, maar ook vuurwerk in het verblijf terecht kan komen!
Tip 5: Wandel overdag tijdens de rustige momenten wat langer op plekken waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Een flinke wandeling en de nodige beweging zorgen ervoor dat je hond in de avond eerder moe zal zijn en rustiger de avond doorkomt. In de avond of in de nacht hoeft je hond dan alleen nog een korte ronde te maken om even de nodige behoeftes te kunnen doen.
Tip 6: Laat honden alleen nog aangelijnd uit en zorg ervoor dat je hond bij angst niet kan vluchten. Er wordt voor gepleit om de dieren tussen 22:00 uur en 23:00 uur een plaspauze te gunnen door dan even geen vuurwerk af te steken. Niet iedereen is hiervan op de hoogte en ook zeker niet iedereen werkt hieraan mee.
Is het wel nodig om jouw huisdier nog even te laten plassen dan is dit wel het moment waarop je de meeste kans hebt dat het buiten wat rustiger is. Vaak merk je ook dat het na 02:00 uur ‘s nachts ook al minder wordt dus dit kan ook nog een goede optie zijn.
Tip 7: Steek geen vuurwerk rondom het huis af en vraag mensen die dit wel bij jou voor de deur doen of ze rekening met jouw dieren willen houden en dit ergens anders kunnen gaan doen.
Tip 8: Pas op dat je dier geen vuurwerk gaat apporteren. Veel honden hebben de neiging achter een voorwerp dat weggegooid wordt aan te rennen en terug te brengen, maar pas hier met je kat ook zeker voor op wanneer deze buiten kan komen! Je dier kan zich hier verschrikkelijk door verwonden!
Tip 9: Wanneer jouw hond graag in de bench gaat liggen om deze als veilige haven te gebruiken, kun je deze nog wat extra afdekken met een benchhoes of grote deken. Het is ook mogelijk om onder een tafel of tussen banken in een veilig hol voor je hond te creëren.
Tip 10: Geef je kat de mogelijkheid om een schuilplek op te zoeken door bijvoorbeeld de deuren naar de slaapkamers open te zetten, extra dozen als huisjes neer te zetten of kastdeuren open te laten staan.
Sommige katten zullen graag bij je willen zijn, andere katten willen zich het liefst goed verstoppen. Geef je kat de mogelijkheid om hier zelf een keuze in te maken en plaag je kat niet door dit te forceren.
Tip 11: Houd thuis ramen en deuren gesloten zodat je huisdier niet in blinde paniek kan vluchten wanneer het geknal teveel wordt. Zorg er ook voor dat de tuin goed is afgesloten en let even extra op wanneer bezoek komt of vertrekt. Met name om middernacht wil het nog wel eens gebeuren dat de voor- of achterdeur open blijft staan, vervolgens het geknal losbarst en de dieren zo vrij spel hebben om op de vlucht te slaan. Wees hier voorzichtig mee en voorkom weglopen tijdens de feestdagen!
Tip 12: Zorg dat de chip van je huisdier goed geregistreerd staat en dat jouw contactgegevens kloppen. Hang voor de zekerheid een adreskokertje of een hondenpenning aan het bandje zodat er altijd contact met je opgenomen kan worden wanneer je huisdier wel op de vlucht slaat. Heb je niets bij de hand? Schrijf dan je telefoonnummer voor de zekerheid even op het bandje, iets is altijd beter dan niets.
Tip 13: Maak het zo aangenaam mogelijk. Vooral wanneer je huisdier echt heel bang is voor het geknal is het verstandig om de nodige ondersteunende hulpmiddelen voortaan niet links te laten liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dragen van een thundershirt, een rustgevende band of het plaatsen van een verdamper in huis.
Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen verkrijgbaar die gewoon veilig te gebruiken zijn. Met de serieuzere medicatie zoals angst remmende middelen moet je wel even oppassen of je het juiste doet en daarom enkel in overleg met de dierenarts gebruiken.
Tip 14: Geef je huisdier in de avond de nodige afleiding zoals een lekker groot kauwbot voor de hond of een kauwstaafje voor de kat, een denkspel, kattenkruid speeltjes of wees zelf creatief met leuke hersenwerkjes voor je huisdier.
Tip 15: Probeer de flitsen van het siervuurwerk zoveel mogelijk buiten het huis te houden. Houd de gordijnen dicht en zoveel mogelijk verlichting aan zodat lichtflitsen zo min mogelijk opvallen.
Tip 16: Start meteen in januari met training wanneer je dit jaar merkt dat jouw huisdier toch wel erg angstig is voor al het geknal. Wanneer je een gecertificeerde gedragstherapeut in vertrouwen neemt hebben jullie alle tijd om met elkaar naar de volgende jaarwisseling toe te werken. Wanneer je hier te lang mee wacht zal Oud & Nieuw volgend jaar weer precies hetzelfde zijn.
Tip 17: Negeer je dier niet wanneer deze angstig of vervelend gedrag vertoont door de stress die het met zich meebrengt. Ook al ben je er misschien best wel even klaar mee zelf, wat begrijpelijk is, behandel het zoals je dat normaal ook doet en blijf zelf ook rustig en kalm.
Je dier kan er niets aan doen dat er zoveel vuurwerk afgestoken wordt. Zoekt je dier jouw steun en troost op? Geef dat dan gerust. Zoekt jouw dier juist graag een rustig plekje? Laat dat dan ook zo.
Tip 18: Straf je dier nooit voor angst! Je dier zal dit niet begrijpen. Angst is een gevoel, een emotie, en dat is niet iets wat aangeleerd of te trainen is. Het komt op, of niet, zo simpel als dat.
Heb je vragen over vuurwerkangst bij jouw huisdier? Kom langs in de winkel en vraag het de Discus dierenspecialist!
Katten staan bekend als echte krabbers. Een kat krabt niet uit kwaadheid, maar uit natuurlijke behoefte. Lees hier waarom krabpal...
Kunnen honden het eigenlijk ook koud hebben? Hebben ze net als ons extra hulp nodig om goed warm te blijven? En hoe herken je eige...
Katten kunnen in de winter prima naar buiten. Maar let wel op; in de winter schuilen er wel een aantal gevaren voor je kat. In dit...