Fietsen met de hond

Je hond mee aan de fiets nemen is een van de vele mogelijkheden om je hond de nodige lichaamsbeweging te kunnen geven. Het fietsen met honden is met name gedurende de zomermaanden een populaire activiteit, maar helaas niet altijd verantwoord.

Er zijn gelukkig meerdere manieren waarop je met de hond kunt gaan fietsen. Het verschilt welke manier voor jouw hond de juiste is. In dit artikel lees je meer over:

  • Het fietsen met de hond
  • Wanneer je beter niet kunt fietsen met je hond
  • Alternatieven voor wanneer fietsen met de hond niet verantwoord is
  • Waar je op moet letten bij het fietsen met de hond


Het fietsen met de hond

Er zijn verschillende mogelijkheden om samen met je hond te gaan fietsen. Je kunt de hond naast de fiets mee laten lopen of in een fietsmand of fietskar met je meenemen.

FietskarWanneer je ervoor kiest om de hond aan de fiets mee te laten lopen is het wel belangrijk dat je hier op een verantwoorde manier mee omgaat. Dit houdt in dat je altijd zult moeten voorkomen dat je de hond overbelast of uitput. Kijk voor, tijdens en na het fietsen vooral goed naar de hond zelf. Zijn de omstandigheden goed genoeg om met je hond te gaan fietsen? Hoe gedraagt je hond zich tijdens het fietsen? Heeft de hond na het fietsen nergens last van en wordt er na de inspanning voldoende rust genomen?


Wanneer kun je beter niet fietsen met je hond

De omstandigheden kunnen er dus voor zorgen dat je de conclusie moet trekken dat het fietsen met de hond niet verantwoord is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:

  • De gezondheid van de hond het niet toelaat om een dergelijke inspanning te leveren.
  • Je hond te zwaar (gebouwd), te klein, te groot, te jong of te oud is om aan de fiets mee te lopen.
  • Het weer kan ook een reden zijn om je hond juist niet aan de fiets mee te nemen. Fietsen is een intensieve inspanning en wanneer de buitentemperatuur boven de 20 graden uitkomt loopt je hond het risico oververhit te raken.
  • Daarnaast is het asfalt ook veel te heet voor de gevoelige voetkussentjes van de hond. Je hond ontdoet zich via de voetzolen van de warmte en kan door het hete asfalt niet meer ventileren. Dit doet niet alleen ontzettend veel pijn voor de hond maar kan ook ernstige schade en vervelende gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Zorg er gedurende de zomermaanden voor dat je alleen bij temperaturen onder de 20 graden met je hond fiets en doe dit uitsluitend in de vroege ochtend wanneer het asfalt nog koel is. Houd de afstanden kort en put je hond niet onnodig uit.


Wat als fietsen met de hond niet verantwoord is

Indien het niet verstandig is om je hond mee aan de fiets te laten lopen zijn er alsnog mogelijkheden om samen te gaan fietsen. Voor de hele grote en zware honden wordt dit vanwege het formaat en gewicht wel wat lastiger omdat de meeste fietskarren tot max. 50 kg gaan. Voor de kleine honden kan een fietsmand ook een erg goede uitkomst zijn. Op deze manier kun je alsnog heerlijk een lange fietstocht maken zonder dat je hond het hele stuk mee hoeft te lopen. Onderweg kun je de hond voldoende mogelijkheden geven om even de pootjes te strekken, een plas te doen, wat water te drinken en samen wat te spelen.


Fietsmand voorop

Fietskarren zijn er in verschillende formaten en modellen. Hondenfietsmanden zijn alleen geschikt voor kleine honden, maar ook in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Er zijn fietsmanden voor voorop de fiets en fietsmanden die je achterop de fiets kunt plaatsen. Om te voorkomen dat je hond tijdens het fietsen uit de mand springt kun je gebruik maken van een beschermende draadkap of een speciale fietsmandketting met een hondentuigje.


Waar moet je op letten bij het fietsen met de hond?

Wanneer je de hond wel naast de fiets mee kunt laten lopen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Bouw het fietsen rustig op.
  • Zorg er altijd voor dat je het tempo niet te hoog houdt.
  • Gebruik een fietsbeugel.

Bouw het fietsen rustig op

Fietsen is voor je hond een grote inspanning en kan erg belastend zijn voor de spieren en gewrichten. Om te voorkomen dat je hond onnodig aan het uitputten bent of dat je hond een vervelende blessure oploopt, is het erg belangrijk om het fietsen met de hond rustig op te bouwen. Vooral wanneer jouw hond het niet gewend is om veel te bewegen is dit belangrijk. Ga de eerste keer slechts een paar minuten met elkaar weg en bouw dit langzaam verder uit. Geef je hond na het fietsen de tijd om uit te rusten en te herstellen.

Zorg er altijd voor dat je het tempo niet te hoog houdt

Ook het tempo tijdens het fietsen is erg belangrijk om in de gaten te houden. Zorg er altijd voor dat je het tempo niet te hoog houdt. Laat je hond niet constant tot het uiterste gaan door voluit te rennen aan de fiets. Het is voor je hond natuurlijk wel even lekker om tijdens korte momenten aan het begin of tussendoor van de ronde even letterlijk alle remmen los te kunnen gooien, maar doe dit niet te lang. Deze beweging is erg belastend doordat het lichaam steeds de klappen van het galopperen op moet vangen. De meest prettige gang naast de fiets is een rustige en ontspannen draf. Laat je hond zoveel mogelijk rechtuit draven in een regelmatig tempo om hierbij spieren op te bouwen. Voorkom het springen en draaien omdat hier de gewrichten te zwaar door belast worden.

Gebruik een fietsbeugel

Fietsbeugel

Wanneer jouw hond nog moet leren om netjes naast de fiets mee te lopen zul je veel geduld moeten hebben en goed moeten oefenen. Je kunt een speciale fietsbeugel gebruiken om beide handen aan het stuur te kunnen houden en ervoor te zorgen dat je hond niet in de spaken terecht kan komen



Lees ook: 9 situaties waarin een hondenfietskar de oplossing kan zijn

Voor meer tips en advies ben je van harte welkom in de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. De specialist in de winkel staat voor je klaar en helpt je graag op weg.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...

Deel via