Hamsterscaping benodigdheden en tips

Hamsterscaping is al een tijdje erg populair onder hamsterliefhebbers. Met hamsterscaping creëer je een natuurlijke leefomgeving voor je hamster in een ruime aquarium- of terrariumbak. Dit ziet er niet alleen ontzettend gaaf uit aan de buitenkant, het geeft je hamster aan de binnenkant het gevoel in een natuurlijke omgeving te leven. Dit stimuleert het natuurlijke instinct van de hamster wat weer bij zal dragen aan de gezondheid en het welzijn van je dier!

In dit artikel lees je meer over:

  • Wat hamsterscaping is
  • De voordelen van hamsterscaping
  • Wat je nodig hebt voor hamsterscaping


Het doel van hamsterscaping

De belangrijkste reden om met hamsterscaping aan de slag te gaan is het creëren van een omgeving waar je hamster zich veilig en geborgen voelt. Voldoende beweegruimte en het kunnen volgen van zijn natuurlijk instinct door te graven en te onderzoeken, is voor een hamster erg belangrijk. Hiermee voorkom je onder andere overgewicht, verveling en stereotype gedrag en zul je een gelukkige(re) hamster krijgen. Hoe uitdagender ingericht, hoe leuker voor de hamster!


De voordelen van hamsterscaping

Beeztees Houten Labyrint Findex

Hamsterscaping is dus niet alleen erg leuk voor jezelf, je maakt je hamster er ook heel gelukkig mee! Wanneer een hamsterverblijf volledig naar de natuurlijke behoefte van je hamster is ingericht, zal je hamster natuurlijk gedrag veel beter kunnen vertonen. Je hamster zal zich zo snel niet meer vervelen in het verblijf waardoor stereotype gedrag snel zal verminderen of zelfs zal verdwijnen. Daarnaast vindt een hamster het van nature helemaal niet prettig om volledig in het zicht rond te lopen. Voldoende verstopplekken, schuilmogelijkheden en beschutting mogen dan ook zeker niet ontbreken wanneer je met hamsterscaping aan de slag gaat.


Wat heb je nodig?

Er zijn een aantal elementen die beslist niet mogen ontbreken wanneer je aan de slag gaat met hamsterscaping:

Punt 1 Zorg voor een groot aquarium zodat je hamster voldoende bewegingsruimte heeft. Hoe groter hoe beter natuurlijk! Zo kun je jouw eigen creativiteit ook goed kwijt.

Punt 2 Maak goede laag bodembedekking waarin gegraven en geschuild kan worden, het liefst met een dikte van minimaal 15-20 cm.

0001025943_Kokosnoot Huis Met Ladder 130 mm Met Toilet_4047059133392.jpg


Punt 3 Creëer verschillende lagen met een aantal verschillende soorten bodembedekking die je goed kunt afwisselen.

Punt 4 Wees creatief en maak een uitdagende inrichting! Gebruik hiervoor huisjes, takken, loopwielen, speeltjes, tunnels, bruggen, ladders, zandbakjes en genoeg knaagmogelijkheden. Maak het aantrekkelijk zodat je hamster iedere dag genoeg te doen heeft!

Punt 5 Gebruik verschillende kleuren en werk in thema's. Zo kun je het hamsterverblijf er met Kerst heel anders uit laten zien dan in het voor- of najaar.

Punt 6 Vergeet uiteraard de eet- en drinkbakjes niet. Deze kun je ook op verschillende plekken aanbieden zodat je hamster meerdere mogelijkheden heeft. Eventueel kun je het hamstervoer zelfs door het verblijf strooien zodat de hamster zelf opzoek kan!


Creatief zijn met hamsterscaping

Met hamsterscaping kan je het dus zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn geen grenzen, zolang je maar rekening houdt met de basisbehoeftes van je hamster. In de Discus dierenspeciaalzaak staat de specialist voor je klaar om je hierin te adviseren en inspireren. Je kunt ook altijd eens wat inspiratie opdoen bij de fanatiekelingen onder de hamsterscaping of bij het soortgelijke aquascaping en terrariumscaping.


Bekijk ook: Tipclip voor hamsterscaping

20191101 - hamsterscaping.jpg



Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...

Deel via