Bezorging tijdens de feestdagen MEER INFO

9 redenen om je hond NIET met stokken te laten spelen

honden-tak

Ze lijken soms wel onafscheidelijk die twee; honden en stokken. Heerlijk rennen terwijl het baasje een stok voor je weggooit. Samen met je hondenvriendjes een robbertje trekspelletjes doen om een tak. Een stok terug uit het water halen, met de groots mogelijke tak door het bos lopen, of lekker in het gras liggen om uitgebreid op een stok te kauwen.

Doet jouw hond dit ook graag? Lees dan even verder want veilig is dit helaas niet. In dit artikel vertellen we je meer over:

  • De gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan
  • Welk gevaar je hond loopt bij het gooien van stokken
  • Waarom je hond niet op stokken moet kauwen
  • Welke veilige alternatieven net zo leuk zijn

Stoktrauma’s bij honden

Het komt helaas erg vaak voor dat een hond een trauma oploopt door met stokken te spelen, te rennen of erop te kauwen. Er gebeuren geregeld ongelukken waarbij de hond met de stok in de keel met spoed naar de dierenarts moet. Takken en stokken kunnen nare verwondingen, ontstekingen, gebitsproblemen en zelfs levensbedreigende situaties veroorzaken. Wij hebben de 9 meest voorkomende gevaarlijke situaties voor je op een rij gezet:

1. Stok komt op hond terecht

Stokken zijn hard en hebben vaak scherpe punten of uitstekende takjes. Het komt geregeld voor dat er een stok gegooid wordt die bovenop een (andere, niet oplettende) hond terechtkomt. Wanneer deze verkeerd terechtkomt kan dit de kop, de ogen of het lichaam gemakkelijk verwonden.

2. Happen & verkeerd vangen

Honden hebben geen handjes en zullen de stok met de bek te pakken willen krijgen. Het happen naar een stok kan je hond eenvoudig in de bek verwonden. Stokken worden ook nog wel eens verkeerd gevangen waarbij een scherpe punt de bek of keel van binnen eenvoudig kan perforeren.

Hond rennen met stok in bek3. Rennen met een stok in de bek

Het achter in de bek en/of keel schieten van een tak gebeurt ook geregeld tijdens het rennen. Je hond hoeft deze maar een fractie van een seconde niet goed vast te houden of de grond te raken om zichzelf ermee te verwonden.

4. Tak komt als een speer met punt in de grond terecht

Het gooien met stokken is ook erg gevaarlijk omdat deze nog wel eens met de punt rechtop in de grond landen. Wanneer jouw hond er dan met volle snelheid op af rent kan dit heel verkeerd aflopen. De stok zal als een soort speer richting de hond wijzen waar je hond dan met open bek of met het lichaam op terecht kan komen.

5. Splinters na het kauwen op stokken

Veel honden vinden het heerlijk om lekker in het gras te liggen om uitgebreid op een tak te kauwen. Deze moet het liefst helemaal versplinterd of opgegeten worden. Deze splinters komen helaas ook in de wangen, keel, slokdarm en elders terecht. Je hond kan hier (soms maanden later) erg nare ontstekingen en abcessen door ontwikkelen.

6. Tak als tandenstoker

Kleine takjes lijken onschuldig maar kunnen ook erg veel kwaad aanrichten. Wanneer het takje zich precies tussen 2 kiezen weet te drukken krijg je deze er niet zomaar weer tussenuit. Je hond zal hier veel last van hebben en het kan voor vervelende gebitsproblemen zorgen. Dit gebeurt ook vaak net achter de hoektanden. Je zult dan naar de dierenarts moeten om het takje voorzichtig te verwijderen.

7. Tak knapt doormidden

Wanneer je hond blij met een stok in de bek aan het rondrennen is kan die stok natuurlijk ook doormidden breken. Gebeurt dit in de mond, dan kunnen de uitstekende punten met gemak het gehemelte of andere delen binnen in de bek beschadigen of zelfs doorboren.

8. Gescheurde mondhoeken

Loopt jouw hond graag trots rond met een stok in de bek te paraderen? Pas dan op met smalle doorgangen. Vooral tijdens het rennen zal je hond dit niet altijd even goed in kunnen schatten met alle gevolgen van dien. Het zal niet de eerste hond zijn die door het midden van 2 dicht bij elkaar staande bomen rent, de tak daardoor blijft hangen en de mondhoeken zullen inscheuren.

9. Andere honden verwonden

Honden die van takken houden vinden het vaak ook heel erg leuk wanneer een andere hond hard achter ze aan komt rennen. Dit gaat vaak erg onbenullig en met uitstekende stokken kan de andere hond flink verwond worden.

Gaat het mis? Dan zul je met spoed naar de dierenarts moeten. Ook wanneer je merkt dat je hond na het spelen met een stok aan het kokhalzen is, last van reverse sneezing heeft of aan het hoesten en kuchen is, kun je de dierenarts er het beste even naar laten kijken. Bij verder onderzoek kan er dan alsnog een wondje of splinter in de bek gevonden worden.


Welke veilige alternatieven zijn net zo leuk als stokken?

Apporteren in waterHonden houden er nou eenmaal van om achter stokken aan te rennen en apporteerspelletjes met het baasje te doen! Dus waarom zouden we ze dat afnemen? Gelukkig zijn er diverse veilige alternatieven op de markt gebracht om mee te nemen tijdens de wandeling. Voorbeelden hiervan zijn de Rogz Scrubs Sticks, de KONG Signature Stick of de Dog Activity MOT-Aqua voor apporteerspellen in het water.



Lees ook: Hondenzwembad kopen? Dit is waar je op moet letten

Kom voor uitgebreid advies en andere veilige alternatieven eens langs bij ons in de Discus dierenspeciaalzaak. We helpen je graag de wandelingen leuk én veilig te houden!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
Headerafbeelding advertorial kattenbak senior kat .jpg

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...

konijnen-blog

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...

24-help-mijn-hond-heeft-paddenstoel-gegeten

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...

Deel via