Hondenzwembad kopen? Dit is waar je op moet letten

Hondenzwembaden zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Gedurende de warme maanden kan een hondenzwembad de nodige verkoeling en verfrissing voor je hond bieden.

Het grootste voordeel van een hondenzwembad is dat er geen warme autorit meer nodig is om je hond even lekker van water te laten genieten! In dit artikel lees je hier meer over en vertellen we precies waar je aan moet denken wanneer je een zwembad voor je hond gaat kopen:

  • Wel of geen zwembad kopen
  • Speciale badjes voor honden
  • 6 aandachtspunten bij de aanschaf van een hondenzwembad
  • Waterpret in het zwembad
  • Veilig zwemmen bij huis


Een zwembad voor je hond

Wanneer je hond van water houdt kun je hier de zomerdag goed van profiteren. Naast dat je hond altijd over voldoende (vers) drinkwater, gezonde voeding, schaduw en verkoeling moet kunnen beschikken, is het voor de meeste honden ook erg prettig om zo nu en dan even een frisse duik te kunnen nemen. Zelf vinden we het ook fijn om lekker in een bad koel water te springen wanneer het zo extreem warm is, voor de meeste honden geldt dit natuurlijk net zo. Ze kunnen de warmte tenslotte alleen kwijt via de voetzolen of door te hijgen. Dan is het wel zo prettig om je voetjes even lekker te kunnen koelen in een badje.


Een eigen hondenzwembad

HondenzwembadHet komt wel eens voor dat een hond helemaal niet van water houdt, maar over het algemeen zijn de meeste honden er gek op! Helaas heeft niet iedereen een zwemvijver, recreatieplas, de zee of een zwemlocatie voor honden naast de deur. Let er ook op dat (stilstaand) natuurwater besmet kan zijn met bacteriën waar je hond ernstig ziek van kan worden. Daarnaast is het ook maar de vraag of je jouw hond er wel een plezier mee doet om tijdens de zomerhitte voor een frisse duik mee op pad te moeten. Door een hondenzwembad voor thuis aan te schaffen zorg je ervoor dat jouw hond ondanks de warmte toch van water kan genieten, en dat gewoon in eigen tuin!

Wel of geen hondenzwembad kopen

De keuze is reuze als het om de aanschaf van een hondenzwembad gaat. Voor iedere hond (en baasje) is er wel wat wils te vinden. Wanneer je wilt dat je hond ook echt in het bad kan zwemmen zul je al snel moeten uitwijken naar een zwemlocatie in de buurt, zelf aan de slag moeten gaan met vijverbakken of -folie, of een zwembad voor mensen beschikbaar moeten stellen. Houd er rekening mee dat je hond altijd een mogelijkheid moet hebben om veilig in en uit het bad te kunnen komen en laat je hond nooit zonder toezicht in het zwembad. Voor afkoeling en waterpret zijn de speciale hondenzwembaden meer dan voldoende geschikt.


Speciale zwembaden voor honden

Nog niet zo lang geleden werden er voornamelijk kleine plastic zwembadjes voor kinderen of andere creaties gebruikt om de hond gedurende de zomerdag wat verkoeling en waterpret te bieden. Deze zijn echter niet geschikt gebleken omdat ze:
  • Snel kapot gaan;
  • Er gevaarlijke stukken kunnen afbreken;
  • In de meeste gevallen niet slipvast zijn.

Je hond loopt daarmee een verhoogd risico op uitglijden met de nodige blessures of verwondingen als gevolg. Opblaasbadjes bleken ook niet altijd even succesvol. Je kunt vast wel raden waar dit door komt!

Door de jaren heen zijn er gelukkig steeds meer zwembaden speciaal voor honden op de markt gekomen en vandaag de dag zijn deze van dusdanige kwaliteit dat je hond er gedurende een lange tijd op een veilige en verantwoorde manier van kan genieten. Zwembaden met deze afmetingen bieden voldoende mogelijkheden om af te koelen en de nodige waterpret te beleven. De meeste zijn eenvoudig schoon te houden, te legen en op te vouwen waardoor je ze na gebruik ook gemakkelijk weer kunt opbergen.


6 aandachtspunten bij de aanschaf van een hondenzwembad

Wanneer je een hondenzwembad gaat kopen zijn er een aantal punten waar je aan moet denken. Het is voor iedereen verschillend wanneer een hondenzwembad nou hét beste hondenzwembad aller tijden is. Om ervoor te zorgen dat het zwembad aan je verwachtingen voldoet is het aan te raden met onderstaande punten rekening te houden.


1. Afmeting
Voor wat betreft de afmeting van het zwembad ben je zowel afhankelijk van de grootte van je hond als de ruimte die je hebt om het zwembad op te zetten. Je hond moet zich wel kunnen bewegen zonder zichzelf te bezeren. Houd er bij de afmetingen rekening mee dat je hond er comfortabel in moet kunnen staan en dat er voldoende bewegingsruimte is.

2. Materiaal
Stevig materiaal is natuurlijk altijd de beste keuze. Met name wanneer je hond nogal onstuimig kan zijn. Vaak betaal je voor een goede kwaliteit wel wat meer, maar je hond heeft er echt langer plezier van en het is stukken veiliger. Hoe stevig het materiaal daadwerkelijk is verschilt best wel. Extra sterk PVC kan bijvoorbeeld wel goed tegen een stootje.

3. Nagelbestending
Speciale hondenzwembaden zijn nagelbestending, maar ook een stevig zwembad is niet onverwoestbaar. Houd er rekening mee dat de nagels van de hond goed wat schade aan het bad kunnen aanbrengen. Zorg dat het bad hier (zo lang mogelijk) tegen bestand is. Ook wanneer je hond graag graaft is dit iets waar je goed rekening mee moet houden. Een sterke, stevige en extra dikke bodem is dan zeker geen overbodige luxe.

4. Anti-slip
Het grootste nadeel aan zwembaden en waterpret in eigen tuin is het risico op uitglijden. Enthousiaste, spelende honden kunnen onverwachte en onstuimige bewegingen maken en dit gaat niet altijd goed samen met waterpret. Wanneer de ondergrond glibberig of glad is kan je hond vervelend terechtkomen en zich ernstig bezeren. Een anti-slip bodem kan dit grotendeels voorkomen.

5. Vullen en legen
Het water in het zwembad kan niet oneindig blijven zitten. Je zult het bad ook eens moeten legen. Wanneer je dit het liefst zo gemakkelijk mogelijk wilt doen is het verstandig een bad te kopen met afsluitbare dop. Zo kun je het water gemakkelijk laten weglopen als je het water wilt verversen of het zwembad wilt schoonmaken of opbergen.

afdekzeil hondenzwembad

6. Afdekken
Het hondenzwembad kan gerust een paar dagen blijven staan. Om het water schoon te houden en zoveel mogelijk blaadjes en insecten te weren, is het verstandig een afdekzeil aan te schaffen. Bij sommige exemplaren is deze speciaal erbij verkrijgbaar.



Waterpret in het hondenzwembad

Om het zwemmen bij huis nog wat aantrekkelijker te maken is het leuk om ook voor waterspeelgoed te zorgen. Er zijn verschillende soorten om je hond mee te vermaken, maar voor in het hondenzwembad is het drijvend speelgoed wel het leukst om te gebruiken. Een bal doet het ook altijd goed, en wanneer je samen met je hond wil spelen, kun je ook eens proberen of je hond wat lekkers van de bodem af durft te pakken.


Veilig zwemmen bij huis

Aandachtspunten bij het gebruik van een hondenzwembad:


  • Dek het zwembad af als het niet gebruikt wordt om vervuiling te voorkomen.
  • Zet het hondenzwembad altijd op een horizontale en effen oppervlakte.
  • Gebruik een onderzeil of (gras)mat en voorkom dat er scherpe stenen of takjes onder liggen.
  • Maak bij grote zwembaden gebruik van een filter en (veilige) reinigingsmiddelen.
  • Let op glibberigheid. Met name bij jonge, onzekere en oudere honden.
  • Je hond moet veilig in én uit het zwembad kunnen stappen.
  • Een loopplank voor honden kan dit gemakkelijker maken.
  • Laat je hond niet aan de rand kauwen of deze op andere wijze kapot maken.
  • Gebruik het hondenzwembad alleen bij temperaturen boven de 15 graden.
  • Zorg dat het water even heeft kunnen opwarmen. In koud water kunnen de spieren verkrampen.
  • Voorkom op de hete dagen dat het zwembad pal in de zon staat.
  • Let vooral bij lage temperaturen erop dat je hond snel opdroogt.
  • Laat je hond niet met een volle maag in het zwembad.


Lees ook: Blauwalg en de gevaren voor je hond

We wensen jou en je hond veel waterpret deze zomer! Voor vragen, advies op maat en het bekijken van verschillende soorten en maten hondenzwembaden ben je van harte welkom in de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...

Deel via