Wanneer de nagels van je hond te lang zijn is het goed om deze te knippen. Honden kunnen erg veel last van (te) lange nagels krijgen.
Maar hoe weet je nou wanneer een hondennagel te lang is? En waarom is het zo belangrijk om de nagels van je hond dan te knippen? Hoe doe je dat eigenlijk? Kun je zelf de nagels van je hond knippen? Je leest er alles over in dit artikel.
Heeft mijn hond lange nagels?
Hondennagels blijven altijd doorgroeien. Bij veel honden is dit geen probleem omdat de nagels uit zichzelf goed kunnen slijten. Wanneer een hond regelmatig op verharde ondergrond loopt kunnen ze hier bijvoorbeeld op natuurlijke wijze al goed op slijten. Bij honden die veel op bospaden, het strand of grasvelden lopen, zal dit minder snel gaan. De nagels krijgen zonder nagelverzorging dan de kans om flink door te groeien en te lang te worden.Het is niet altijd even goed te zien of de nagels van een hond te lang zijn. De stand van de voet speelt hier een belangrijke rol in. De ene hond heeft een wat bollig voetje zoals een kat, waarbij de nagels meer naar beneden wijzen. De andere hond heeft juist een wat plattere voet, wat meer zoals een haas, waarbij de nagels meer vooruit wijzen. Over het algemeen geldt in ieder geval dat als jouw hond recht op de poten staat, de nagels de grond net niet mogen raken.
Oorzaken van te lange hondennagels
Het verschilt dus erg per hond wanneer de nagels te lang zijn en geknipt moeten worden. Naast de natuurlijke slijtage en de stand van de voeten zijn er nog een paar andere oorzaken van lange hondennagels te noemen:
- Honden zetten bij het lopen en rennen voornamelijk met hun achterpoten af. Hierdoor zullen deze nagels sneller slijten dan de nagels van de voorpoten welke vaak wat langer zullen zijn.
- Kleine honden zijn in lichaamsgewicht te licht waardoor de nagels niet genoeg gewicht dragen om echt goed te kunnen slijten.
- Door het inzakken van de pezen bij oudere honden, steunen ze vaak meer op het achterste gedeelte van de voet. Hierdoor wijzen de hondennagels wat meer omhoog en raken ze grond niet meer voldoende om te kunnen slijten.
- Door ziekte, ouderdom of blessures kan het zijn dat je hond minder beweegt dan anders en de nagels niet voldoende kunnen slijten.
Hoeveel nagels heeft een hond?
Naast de 4 nagels aan iedere teen aan de voetjes, kan een hond ook duimnagels hebben. De duimnagel van de hond bevindt zich aan de binnenkant van de poot, iets hoger dan de voet. In sommige landen wordt deze al vroeg verwijderd omdat een hond zich heel vervelend aan deze duimnagel kan verwonden en dit helaas ook geregeld gebeurt. Sommige honden hebben ook nog een duimnagel aan de achterpoot, maar dit komt nog zelden voor. De duimnagel wordt ook wel de Hubertus-klauw of wolfsklauw genoemd.Een vervelend nadeel van de duimnagel is dat deze niet met de ondergrond in aanraking komt. De duimnagel zal dus nooit uit zichzelf kunnen slijten en groeit daarnaast ook nog eens in het rond. Pas hiermee op en zorg ervoor dat de duimnagel op tijd geknipt wordt. De kans bestaat anders dat deze de huid binnen zal dringen. Dit is niet alleen erg pijnlijk voor je hond, het kan ook nare ontstekingen veroorzaken.
De gevolgen van lange hondennagels
Een goede, regelmatige nagelverzorging bij de hond is erg belangrijk. Het niet goed bijhouden van de nagels kan pijnlijke gevolgen hebben. In sommige gevallen is zelfs een behandeling bij de dierenarts of medische ingreep nodig. Lange nagels én deze problemen zie je veel bij honden die weinig mee uit wandelen gaan of veel in kennels leven. Voorbeelden van pijnlijke gevolgen van lange hondennagels zijn:
- De nagel van de hond is gebroken.
- De nagel van de hond is gescheurd of ingescheurd.
- De nagel van de hond is eraf.
- De duimnagel is ingegroeid.
- De hond krijgt een verkeerde stand van de poten.
- De hond krijgt verschillende gewrichtsklachten.
- De hond krijgt last van spreidvoeten.
- Ze blijven te lang doordat er bij het knippen in het leven geknipt wordt. Om nagels in lengte terug te kunnen dringen zul je deze met regelmaat net kort achter het leven moeten knippen.
Nagels knippen bij de hond
Je kunt een hoop leed besparen door de nagels van je hond goed te verzorgen en ze te knippen wanneer dit nodig is. Nou ziet dit er altijd heel erg makkelijk uit, maar in de praktijk valt het toch altijd wat tegen. Dit komt vooral omdat niet iedere hond het knippen van de nagels zomaar toestaat.Het is verstandig om dit bij puppy’s en jonge honden meteen goed te oefenen, en bij volwassen honden tussen de knipbeurten door te herhalen. Met name puppynagels groeien erg snel en zullen wat vaker geknipt moeten worden. Wanneer je dit op een rustige en ontspannen manier doet raakt je puppy vertrouwd met het knippen en met de nagelschaar.
Blijf goed oefenen
Oefen vervolgens ook een aantal keren zonder daadwerkelijk nagels te knippen. De aanrakingen, bewegingen en geluiden zullen dan sneller als normaal ervaren worden. Ook bij volwassen honden, die eventueel al een angst hebben opgebouwd, kun je op deze manier blijven oefenen. Het is belangrijk hierbij in kleine stappen langzaam naar het knippen toe te werken. Beloon je hond op momenten dat het goed gaat en probeer met rust en begrip langzaam het vertrouwen van je hond te winnen.Merk je dat dit alsnog heel lastig blijft dan ben je van harte welkom om eens langs te komen bij de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel staat voor je klaar en helpt je graag wanneer het knippen van de nagels van je hond niet lukt. Ook kun je hiervoor meestal wel bij de trimsalon of de dierenarts van je hond terecht.
Gebruik een nagelschaar voor honden
Om de nagels van je hond te kunnen knippen is het eerst belangrijk om hier het juiste materiaal voor tot je beschikking te hebben. Er zijn verschillende nagelknippers waarmee je de nagels van je hond kunt knippen. Je hebt nagelknippers voor kleine honden, nagelscharen voor grote honden of de Guillotine nagelscharen. Deze laatste voorkomen dat je bij het knippen doorschiet en de nagel per ongeluk te kort afknipt.De nagels van grote honden kunnen erg dik en sterk zijn. Een goede nagelschaar speciaal voor honden is dan ook zeker aan te raden. Heb je deze niet in jouw bezit? Kom dan even bij ons in de winkel langs, dan helpen we je om de juiste keuze te maken. Het knippen van de nagels moet in ieder geval altijd voorzichtig gebeuren.
Houd rekening met 'het leven' in de hondennagel
In de nagel van de hond groeit levend weefsel mee, “het leven”. Het leven is een gevulde holte bestaande uit bloed, bloedvaten en zenuwbanen. Het leven zorgt ervoor dat de nagel gevoed wordt en hierdoor bijvoorbeeld niet afbrokkelt. Bij witte nagels en lichte nagels is het leven erg goed te zien, maar bij donkere nagels is dit zonder helder licht erg lastig. Bij honden die zowel lichte als donkere nagels hebben kun je eerst de lichte nagel knippen en vervolgens voor de overige nagels dezelfde afstand aanhouden.Houd er bij het knippen rekening mee dat je hond kan schrikken en uit reactie de poot terug kan trekken. Wanneer je op zo’n 2 mm afstand van het leven knipt en hier een goede schaar bij gebruikt, zal je hond hier niets van merken. Knip je wel in het leven dan zal dit pijn doen en kan de nagel hard gaan bloeden. Probeer het bloeden te stoppen door er met een doek zeker 10 minuten lang op te drukken. Je kunt er ook voor kiezen om vooraf de producten in huis te halen die het bloeden kunnen stoppen. Stopt het bloeden niet en vertrouw je het niet? Bel dan altijd met de dierenarts.
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over het knippen van de nagels van je hond? Wil je graag hulp of meer uitleg over de nagelverzorging bij honden? Kom dan een langs bij ons in de Discus winkel. Wij helpen je graag!