Bezorging tijdens de feestdagen MEER INFO

Help, mijn puppy bijt veel

Puppy’s bijten, en dat doen ze veel en hard. Dit is niet prettig, maar gelukkig wel normaal. Wanneer je jouw puppy het bijten wilt afleren is dat wel iets om rekening mee te houden.

Je puppy het bijten afleren kost dan ook veel tijd en geduld. Het is natuurlijk gedrag wat honden voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Je puppy leren wat wel en niet geoorloofd is, is erg belangrijk. In dit artikel vertellen we je meer over:

  • Bijten en het puppygebit
  • Bijten na het tanden wisselen
  • Bijten en verveling
  • Bijtgedrag voorkomen
  • Omgaan met bijtgedrag


Leren om te bijten

Een puppy wordt zonder tanden geboren. Na de eerste weken komt langzaam het puppygebit door. Het puppygebit bestaat uit vlijmscherpe tandjes, het zijn net naaldjes. Je hebt ze vast al wel eens gevoeld! Je pup krijgt deze tandjes om hiermee vast voedsel te leren eten en op een veilige manier te ontdekken waar de tanden allemaal nog meer voor bedoeld zijn. Pas na de eerste 3 maanden zal dit puppygebit plaats gaan maken voor het volwassen hondengebit. Deze tanden zijn wat steviger en ronder, en dus niet meer zo vlijmscherp als de puppytandjes.


Leren door te bijten

Kauwspeelgoed tanden wisselen puppyWanneer jouw puppy veel bijt is die wisseling misschien wel een prettig vooruitzicht, het betekent alleen niet dat het vele bijten en kauwen daar ook mee verdwijnt. Het wisselen van tanden gaat gepaard met pijn en ongemak wat ervoor zorgt dat de bijt- en kauwbehoefte van je puppy juist zal toenemen.


Ook hebben puppy’s geen handjes om mee te voelen, maar willen ze wel de nieuwe wereld waarin ze leven ontdekken. Dit doen ze veel met de bek door te happen, kauwen en bijten. Niets wordt overgeslagen; de riem, de bank, planten, je schoenen en veters, maar ook jouw handen en kuiten of die van de buurvrouw. Zoek dekking, want puppy’s zijn volhardend en het bijten kan venijnig zeer doen.

Van bijten leren

Zo’n beet van een pup voel je dus wel. En of dit nu bij jou of bij een nestgenoot of ander hondenmaatje is, wanneer het pijn doet wordt er direct gereageerd door geluid, beweging of een correctie te geven. Een natuurlijke reactie waar de pup lering uit kan trekken; het bijten ging te hard!


De belangrijkste les die jouw puppy zal moeten gaan leren bestaat uit waarop, en hoe hard er gebeten kan worden. Met hoeveel kracht ze kunnen en mogen bijten wordt dus voornamelijk door de ander aangegeven. Op basis van wat dit vervolgens oplevert zal je puppy juist wel of juist niet doorgaan met bijten, harder bijten of zachter doen. Hier wordt de grens goed bij opgezocht en dat kan tot veel frustratie leiden.

De grens bereikt

Het opzoeken van de grenzen doet een pup de hele dag door. Die van jou, maar ook de eigen grenzen worden geregeld opgezocht. De meeste puppy’s kennen hun eigen grenzen nog niet en gaan daar voortdurend overheen. Wanneer een pup erg moe of overprikkeld is, weten ze vaak geen raad meer met zichzelf. Ze kunnen dan erg vervelend worden en veel en hard bijten in alles wat ze maar voorhanden hebben. Het is erg belangrijk om deze momenten tijdig te herkennen en niet mee te gaan in dit gedrag. Boos worden heeft ook niet veel zin. Hetgeen je puppy nu vooral nodig heeft is rust.


Omgaan met het bijtgedrag

Je puppy zal dus moeten leren waar, en hoe hard er gebeten kan worden. Het is niet wenselijk wanneer je pup constant naar handen, armen, voeten en benen hapt. De reactie die hierop volgt zal van grote invloed zijn op het wel of niet doorgaan met dit gedrag. Je kunt op zo’n moment speelgoed aanbieden om je pup te laten zien waar er wél in gebeten mag worden.


Kauwbot puppy NylaboneVerkiest jouw pup jou boven het speelgoed? Dan kun je door per direct de interactie te stoppen of zelfs weg te lopen laten weten dat dit geen manier is om met elkaar om te gaan. Je puppy ervaart zo dat het spel wordt gestopt bij veel bijten. Wanneer het bijten ook nog eens veel te hard gaat kun je hier eerst een hoge ‘au’ aan vooraf laten gaan om te laten weten dat het echt zeer doet.

Bijtgedrag voorkomen

Vervelend gedrag zoals overmatig bijten voorkom je natuurlijk liever dan dat je dit moet afleren. Het veel willen bijten in mensen en voorwerpen is meestal een gevolg van wat anders. Dit gedrag kan onder anderen veroorzaakt worden door:

  • Verveling;
  • Baldadigheid;
  • Overprikkeling ;
  • Het wisselen van de tanden;
  • Of het kan aangeleerd gedrag zijn.

Wanneer je dit op zijn beloop laat kan dat erg vervelend worden. Door ervoor te zorgen dat je puppy voldoende afleiding heeft kun je veel van deze momenten al voorkomen. Vul eens een Kong met wat lekkers, geef je puppy een kauwbot en zorg voor voldoende variatie in puppyspeelgoed, flostouwen of ander kauwspeelgoed. Even met je pup uit wandelen en samen op nieuwe avonturen gaan leidt ook prima af van het vervelende bijtgedrag.

Het bijten bestraffen

Boos worden en straffen lijkt soms ook een goede oplossing, maar dit is het niet! Veel puppy’s zijn er gevoelig voor om die strijd met je aan te gaan wat het gedrag juist kan verergeren. Daarnaast loop je het risico dat je pup bang van je wordt en je voortaan niet meer zo goed durft te vertrouwen. Wees hier voorzichtig mee!


Haal een keer diep adem en heb geduld. Je puppy is jong en moet alles nog leren, daar hoort dit ook bij. Zodra de tandjes gewisseld zijn zal het bijtgedrag ook minder worden. Wanneer jouw pup daarna nog steeds een erg vervelende en/of harde bijter blijft doe je er goed aan om hulp in te roepen en eens contact op te nemen met een gecertificeerde hondentrainer.

Lees ook: Alles over je puppy alleen thuis leren te zijn

Wil jij graag meer weten over het opvoeden van jouw puppy? Kom dan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij beantwoorden graag al je vragen en helpen je de juiste keuze te maken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...

Deel via