Om gezond te blijven is het belangrijk dat je vogel voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Hierdoor kan het lichaam van je vogel goed groeien en herstellen. Vogels kunnen sommige vitamines zelf aanmaken en de andere vitamines bevinden zich over het algemeen voldoende in de vogelvoeding.
Vitamines zijn onder te verdelen in twee verschillende groepen. Vitamine B en C zijn in water oplosbaar en vitamine K, A, D en E zijn in vet oplosbaar (een handig ezelsbruggetje hiervoor is het woord ‘kade’).
Vitamine B is onder te verdelen in acht verschillende soorten: B1, B2, B3, B5, B6, B8 of H, B11 en B12. Al deze vitamines bij elkaar zorgen onder andere voor de energievoorziening van je vogel en nog veel meer belangrijke gezondheidsaspecten. Vooral Europese cultuurvogels hebben behoefte aan een hoog gehalte van het vitamine B complex nodig.
In tegenstelling tot mensen kunnen vogels zelf vitamine C aanmaken. Onder normale omstandigheden is het daarom niet nodig om je vogel extra vitamine C te geven. Maar wanneer je vogel langdurig of vaak ziek is geweest kan het handig zijn om wel extra vitamine C te geven. Hierdoor krijgt de weerstand van je vogel een boost en zal je vogel minder snel weer ziek worden.
Vitamine K zorgt voor vele processen in het lichaam door het ondersteunen van de enzymen. Vitamine K1 speelt een grote rol bij de aanmaak van bot. Ook speelt vitamine K een belangrijke rol bij de bloedstolling. Wanneer je vogel veel last heeft van bloedingen, kan dit een tekort aan vitamine K betekenen.
Voor vogels is vitamine A een belangrijke vitamine. Het wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Dit komt doordat de vitamine zorgt voor gezonde luchtwegen, slijmvliezen en een goed functionerend maagdarmkanaal. Een gebrek kan leiden tot aantasting van de huid, de slijmvliezen van de snavel, de keelholte, de slokdarm en de ademhalingswegen. Een tekort kan worden voorkomen door extra vitamine A aan je vogel te geven. Vooral bij kakatoes, witte kanaries, papegaaien en parkieten is het nodig om extra vitamine A toe te dienen, omdat deze vogels het niet zelf kunnen aanmaken. Ook bij pasgeboren vogels is het belangrijk dat er geen tekort aan vitamine A optreedt want dit kan dodelijke gevolgen hebben.
Onder invloed van uv-straling van de zon kunnen vogels zelfs vitamine D aanmaken. Het is dan wel belangrijk dat je vogel zich af en toe zich in de zon bevindt. Bij vogels is alleen vitamine D3 echt van belang. Dit is alleen te vinden in dierlijke producten. Vitamine D zorgt voor opname van kalk en fosfaat uit de vogelvoeding. Ook zorgt het er samen met calcium voor dat de eischaal van de vogel sterk is. Wanneer het ei van je vogel dan ook niet meer voorzien is van een schil duidt dit op een vitamine D tekort.
Vitamine E is een natuurlijke antioxidant wat ervoor zorgt dat ontstekingsbevorderende stoffen minder worden aangemaakt. Ook zorgt deze vitamine bij vogels voor een verbeterde doorbloeding door een positief effect op de vaatwand en het zorgt voor een daling van een stof die samenklontering bevordert. Ook wordt vitamine E vaak gebruikt bij vogels om de vruchtbaarheid te optimaliseren.
Mineralen komen maar in kleine hoeveelheden voor in het lichaam van een vogel waardoor het sporenelementen worden genoemd.
Calcium is een belangrijke bouwstof van de botten van je vogel en de eischaal. Vooral jonge vogels hebben calcium nodig, omdat zij nog veel moeten groeien. Het is belangrijk om de juiste verhouding tussen calcium en fosfor aan je vogel te voeren. Maar let er wel op dat de vogel niet te veel calcium en fosfor binnenkrijgt, want dit zorgt er weer voor dat er niet genoeg magnesium kan worden opgenomen door de vogel.
Vooral voor de grasparkiet is voldoende fosfor erg belangrijk, omdat het bij heel veel verschillende stofwisselingsprocessen een rol speelt. Bij jonge vogels is het van belang om te letten op het kalium gehalte. Een tekort aan kalium kan namelijk tot sterfte van de vogel leiden omdat deze niet goed kan groeien. Ook een tekort aan zink kan zorgen voor groeistoornissen.
Voor vragen, tips en adviezen oer dit onderwerp ben je altijd welkom in de Discus Dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij ...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mog...
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten h...