Advertorial
Aan de slag met denkspelletjes voor honden
De wintertijd komt er weer aan! Dat betekent dat we weer kortere en koudere dagen krijgen. Hoe leuk is het dan om in huis meer tijd door te brengen met onze trouwe viervoeters. Te gek! Want waar worden honden het meest gelukkig van? Juist! Tijd spenderen met de allerleukste persoon in de wereld, met jou!
Dat honden voldoende uitdaging nodig hebben zal niemand verbazen. En wanneer je hier niet van op de hoogte was, kom je daar vaak wel achter op de momenten dat de verveling bij de hond toeslaat. We doelen hierbij niet alleen op de fysieke uitdaging, mentaal voldoende uitgedaagd worden is minstens zo belangrijk. Met de tips in dit artikel hopen we je te inspireren om vaker denkspelletjes met je hond te doen.
Zet de hersens aan het werk
Je kunt je hond op verschillende manieren mentale uitdaging bieden. Dit wordt ook wel braintraining of hersenwerk voor honden genoemd. Braintraining stimuleert het brein van jouw viervoeter en zorgt voor mentale inspanning. Onderschat dit niet! Het kan voor je hond erg vermoeiend zijn om aan concentratie en aandacht te werken. Wist je dat het tien minuten doen van denkspellen ongeveer gelijk staat aan een uurtje wandelen?
Begin klein en help je hond
Bij het doen van denkspellen met je hond is het belangrijk dat je het spelletje rustig opbouwt. Het gaat niet om snelheid, allesbehalve. Je kunt je hond helpen door aan te wijzen en te laten zien wat de bedoeling is. Beloon je hond wanneer het goed gaat en gebruik je stem om je hond te motiveren. Doe dit met kleine stappen en laat het zelfvertrouwen van je hond groeien. Zo voorkom je frustratie en dat je hond het denkspel niet meer leuk vindt.
Gebruik die neus
Snuffelen is één van de belangrijkste natuurlijke behoeften van een hond. Snuffelen zorgt voor ontspanning en stressvermindering en kan veel voldoening geven. Ook kan het een goede afleiding zijn in spannende situaties. Honden gebruiken graag hun neus en dat maakt spelletjes ermee doen extra leuk. Vooral wanneer het denkspel of hersenwerkje uiteindelijk steeds een lekkere snack of het favoriete speeltje oplevert!
Een creatieve oplossing
Wist je dat honden die vanwege ouderdom of een operatie niet teveel mogen of kunnen spelen, maar wel energie over hebben, zich extra goed kunnen vermaken met denkspellen? Ook wanneer een hond minder vaak buitenkomt bijvoorbeeld tijdens de loopsheid, verplichte benchrust of wanneer het heel warm is zijn braintrainers een erg leuke oplossing om jouw trouwe maatje bezig te houden.
Populaire denkspellen
Een snuffelmat, likmat of slowfeeder zijn erg populair geworden om de maaltijden van je hond in aan te bieden. Het is extra leuk voor een hond om niet altijd uit de voerbak te eten. Verrijking/enrichment wordt dit genoemd. Deze vormen bieden mentale stimulatie en zorgen voor meer ontspanning en zelfvertrouwen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon érg leuk en lekker, en wordt jullie band er alleen nog maar sterker door.
Ontdek de mogelijkheden
Heb je het al een geprobeerd? Wissel de voerbeurt maar eens af door de brokjes te verstoppen in een snuffelmat of de vleesmaaltijd in een Kong te doen. De Kong is ook erg leuk en uitdagend voor puppy’s, maar er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden in de wereld van vulbare voerspeeltjes! Bezoek maar eens een Discus dierenspeciaalzaak en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Beloningssnacks voor denkspellen
Je kunt ook aan de slag met hondenpuzzels om het denkvermogen en de creativiteit van jouw hond meer aandacht te geven. Zo is jouw hond actief bezig met het zoeken naar de voertjes, wat direct een mentale uitdaging is en door het zelfoplossend vermogen te verhogen zal ook het zelfvertrouwen van je hond gaan groeien. Ideale beloningssnacks hiervoor zijn de soft cubes van Sneckers! Deze zijn verkrijgbaar in 10 verschillende smaken, allen op basis van één eiwitbron. Voor elke hond is er een favoriete smaak. Door het kleine formaat zijn de snacks goed te gebruiken voor zoekspellen en braintrainers.
Let op: Het is belangrijk om tijdens het spelen toezicht te houden op je hond. Geen enkel speeltje of accessoire is onverwoestbaar. Voorkom dat jouw huisdier delen van het product afbijt en/of opeet. In het blog van Discus lees je meer over braintraining en kom gerust eens langs in de winkel voor advies op maat. Wist je dat er ook brainstrainers zijn voor katten en andere huisdieren?