Prins vakantietips voor je huisdier
Tips voor een prinsheerlijke vakantie
Of je nu op vakantie gaat, een dagje weg, of vakantie bij huis viert, onderstaande tips komen zeker van pas! Op deze pagina lees je wat je huisdier nodig heeft wanneer het warm wordt, hoe je een ijskoude snack in een handomdraai kunt maken en welke spullen er niet in de reistas van je maatje mogen ontbreken.
Wat heeft je huisdier nodig als het warm wordt?
Honden en katten kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen of door te hijgen. Als de temperaturen stijgen heeft je huisdier dus wat extra zorg nodig. Wij geven je drie tips om oververhitting bij je hond of kat te voorkomen.
- Zorg voor voldoende water
Op warme dagen is het extra belangrijk voor je huisdier om goed te drinken. Vers water zet aan tot drinken, dus ververs het water van je hond of kat vaker als het warm weer is. Als je dier slecht drinkt, kun je wat water door zijn voeding mengen en op meerdere plekken in en om het huis waterbakken neerzetten. Hoe vaker een hond of kat een waterbak tegenkomt, des te vaker hij zal drinken. Zijn jij en je hond veel buiten de deur? Leg dan standaard een fles water in de auto. Een dichte fles mineraalwater blijft langer houdbaar dan kraanwater en zorgt ervoor dat je altijd een slokje voor je hond achter de hand hebt.
Veel katten en honden liggen graag in de zon, maar bij warmere temperaturen is het beter om in de schaduw te blijven. Zorg daarom voor voldoende schaduwplekken voor je huisdier. Houd ramen en deuren in huis dicht en eventuele luiken gesloten om de warmte buiten de deur te houden. Buitenshuis kun je een parasol opzetten of een laken spannen, zodat het dier uit de zon kan blijven. Blijft je hond of kat toch in de zon liggen? Spoor hem dan aan om te verplaatsen.
Zorg dat je huisdier het rustig aan doet. Stel wandelen of fietsen met je hond even uit tot het wat koeler is en pas de lengte van de route aan. Zo voorkom je niet alleen overmatige inspanning, maar ook dat je hond zijn voetzolen brandt aan het asfalt, tegels of zand. Stimuleer spelen niet en probeer je hond of kat wat te remmen als deze op warme dagen veel activiteit vertoont. Ook dieren luisteren niet altijd goed naar hun lichaam. Houd je hond van zwemmen? Laat hem dit alleen doen als hij daarna de schaduw in kan en houd er rekening mee dat dieren ook in het water oververhit kunnen raken.
Tip! De zon schijnt en het waait zacht, dé ideale condities om te verbranden. Net als bij mensen kan uv-straling bij honden en katten schade veroorzaken. Lees hier hoe je zonnebrand bij je huisdier kunt voorkomen.
Pas op met de hond in de auto
De hond in de auto laten kan dodelijk zijn. De temperatuur zal snel oplopen. Honden kunnen binnen 15 minuten al sterven aan oververhitting. Bekijk de video met informatie over wat er gebeurt als een hond in de auto wordt achtergelaten en wat je moet doen als je zelf een hond in de auto aantreft.
Oververhit?
Gaat je hond of kat hijgen, kwijlen of braken, of vertoont deze suf of juist onrustig gedrag? Verplaats het dier dan naar een schaduwrijke plek en geef het water op kamertemperatuur. Neem contact op met een dierenarts voor verder advies.
Houd je huisdier koel: een ijskoude snack in een handomdraai!
Als de temperaturen oplopen, heeft ook je maatje wel trek in een ijskoude traktatie. Met wat stukjes Prins NatureCare-worst maak je eenvoudig een lekker ijsje! Lees hier hoe je dit in een paar simpele stappen kunt doen.
Benodigdheden
- Een halve Prins NatureCare-worst
- Een plastic wegwerpbekertje
Wil je meerdere ijsjes maken? Dan kun je de aantallen aanpassen.
Aan de slag
- Snijd de Prins NatureCare-worst eerst in plakjes en vervolgens in kleine blokjes.
- Vul het plastic bekertje met de blokjes worst. Voeg vervolgens water toe, zodat de blokjes net onder water komen te staan. Je kunt de hoeveelheid worst en water afstemmen op de grootte van je huisdier.
- Plaats het bekertje minimaal twaalf uur in de vriezer.
- Haal het plastic bekertje uit de vriezer en knip het in de lengte open om het bevroren ijsje eruit te halen. Het bekertje kun je weggooien.
- Spoel het ijsje even af onder de kraan. Zo kan je maatje er niet met de tong aan vast blijven plakken.
Tip
Houd goed in de gaten dat de ijskoude snack niet in één keer naar binnen wordt gewerkt. Bij te snel schrokken, kun je het ijsje vasthouden en er kleine stukjes vanaf laten bijten.
Let op!
Niet elk dier reageert even goed op ijskoud eten of drinken. Als je huisdier er gevoelig voor is, kan te veel ijskoud voedsel maag-darmklachten veroorzaken. Twijfel je of je wel een ijsje kunt geven? Geef het dan liever niet.
De reistas voor je huisdier inpakken
Ik ga op reis en neem mee… een reistas voor de hond! Wanneer je samen op pad gaat is het een goed idee om ook een reistas voor je hond mee te nemen. Bekijk hier het lijstje van Prins met zes dingen die beslist niet mogen ontbreken.
Neem tijdens het reizen voldoende drinkwater mee voor je huisdier. Bij warm weer kun je een thermos reisfles gebruiken om het water koel te houden. Wil je je hond gedurende de reis voortdurend van water voorzien? Anti-morswaterbakken zoals de Road Refresher zijn ontworpen om knoeien tegen te gaan, ook onderweg.
Zorg dat je voldoende voeding en snacks meeneemt. Niet alle voedingen zijn echter geschikt om lang buiten de koeling te bewaren. Houd hier rekening mee als je gaat reizen. Krijgt je hond versvleesvoeding, dan zul je misschien op zoek moeten naar een alternatief. De Prins NatureCare-worsten zijn dankzij sterilisatie ongeopend buiten de koeling houdbaar en daardoor makkelijk mee te nemen.
Honden mogen niet overal loslopen. Het is daarom handig om tijdens uitstapjes een riem mee te nemen. Als je hond graag afdwaalt is een uitrollijn een goed idee. Die geeft de hond wat meer bewegingsvrijheid. Met een pin in spiraalvorm kun je de hond op de plaats van bestemming vastleggen. In sommige landen is het om veiligheidsredenen verplicht om honden ook tijdens het rijden vast te zetten. Een autotuigje biedt dan uitkomst.
Een vreemde omgeving is altijd even spannend voor een hond. Het is dan ook fijn als hij tijdens uitstapjes zijn eigen plekje heeft. Neem een kleed mee waar je hond rustig op kan liggen. Lekker uitwaaien aan het strand? Met een eigen beachsheltertje kan hij zowel uit de wind als in schaduw liggen.
Honden zoeken graag naar dingen om mee te spelen. Door zijn eigen speeltjes mee te nemen verklein je de kans dat je hond zich verwondt aan zelf gevonden speelgoed. Zoek je het water op? Veel ballen en lichtgewicht speeltjes zijn heel geschikt om in het water te gebruiken.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Koop een EHBO-kit voor honden of stel er zelf een samen, met alles wat je hond nodig kan hebben tijdens de reis. Gebruikt je hond medicijnen? Vergeet ook deze niet mee te nemen. In gebieden met veel groen komen vaak teken voor. Een besmette teek kan gemakkelijk een ziekte overbrengen op een hond. Neem daarom ook altijd een tekentang mee.
Wil je meer advies over het reizen met je hond? Heb je meer vragen over de verzorging van je huisdier in de zomerperiode? Het Prins
CareTeam is te bereiken via 0318-524245 of kom langs bij jouw Discus dierenspeciaalzaak.